Всички познаваме поне по един човек, чието любимо занимание е да се оплаква. Как кафето не му е достатъчно вкусно, как в метрото е било лудница, как половинката го е ядосала, и още, и още.

Сигурни сме, че за този човек неговите проблеми изглеждат като най-важните на света, но и за друго сме сигурни - че не сме длъжни да търпим цялото това оплакване. Най-малкото, защото се оказва вредно за здравето ни.

Хората, които непрекъснато се оплакват и мрънкат за нещо, са истински енергийни вампири. Комуникацията с тях може да ни накара да се почувстваме изтощени и потиснати.

Снимка 453285

Източник: iStock

А учени са установили, че да слушаме оплакванията на хората около нас има същия ефект, както и ако самите ние се оплакваме - отделя се хормон на стреса, който влияе негативно на организма и дори уврежда нервни връзки в мозъка.

Затова е добре да знаем кога е време да сложим край на безкрайното мрънкане и как точно да го направим. Ето и няколко техники, с които ще си спестим минути, а може би и часове, слушане на оплаквания.

Смяна на темата

Проявяваме разбиране към проблема и директно прескачаме на друга тема, която обаче отново да е близка на събеседника ни. Например - любима книга или филм. Важно е темата да е по-неутрална, да не засяга чувства и да не бъде с негативен оттенък.

Снимка 453283

Източник: iStock

Създаване на граници

Разбира се, че няма лошо в това да изслушаме проблемите на приятел или близък, но трябва да имаме праг на търпимост, който да не позволяваме да прекрачват.

Важно е от време на време да подсещаме събеседника си, че и ние имаме нужда да му разкажем нещо за себе си. Така ще го поласкаем, че му имаме доверие. Ако ни споделя прекалено лични неща не бива да сe поколебаем да кажем, че те ни карат да се чувстваме неудобно.

Снимка 453284

Източник: iStock

Съвети

В повечето случаи хората, които не спират да се оплакват, нямат реална нужда от съвет. А ако го получат, много вероятно е да не го приемат като релевантен. Затова трябва да дадем своето мнение на правилното място в разговора и съветът ни да бъде точен, ясен и право в целта. В противен случай по-добре да го спестим, защото само ще удължим тирадата.

Лично мнение

Ако ни е омръзнало само да слушаме и искаме да се намесим със своята гледна точка, най-добре е първо да попитаме събеседника си дали иска да я чуе. След като сме получили положителен отговорим, можем да кажем всичко, което мислим, пише Lifehacker.

Очакванията, чуждото мнение, четенето на книги и как да бъдем успешни като Бил Гейтс, и Джеф Безос

Какво правят милиардерите, за да са толкова успешни

Малките промени с голям ефект

Ситуация

Никога не бива да се опитваме да обясним на човек, който не спира да ни се оплаква, че неговото положение всъщност не е толкова зле, колкото го изкарва. В противен случай той ще направи всичко възможно, за да ни убеди, че всъщност не сме прави. С нова доза оплаквания, разбира се...