Обичайно нощта е онова време от деня, което е посветено на съня и почивката. Знаем, че трябва да си набавяме по осем часа сън на ден, за да бъде в добра кондиция и здраве.

Секс, говорене, сънна парализа и странните неща, които се случват по време на сън

Странните неща, които се случват по време на сън

Някои са нормални, други - не съвсем

Но има вечери, в които се случват някои странни неща с тялото ни, след което на сутринта определено не се чувстваме отпочинали. А едно от най-странните и плашещи неща е сънната парализа.

Какво представлява сънната парализа

По време на сън тялото се отпуска и волевите мускули не се движат, за да не се стигне до наранявания, докато сънуваме например. Сънната парализа се проявява, когато човек се събуди, докато тялото му е в това отпуснато състояние, пише Medical News Today.

Снимка 663232

Източник: iStock

Описва се като състояние между събуждане и сън, в което човек е буден, но не може нито да се помръдне (колкото и да се опитва), нито дори да говори. По време на тези епизоди най-често хората биват обзети от страх и тревожност.

Най-вече защото не могат да помръднат тялото си, а и в повечето случаи сънната парализа е придружена от зрителни, слухови и сетивни халюцинации. Така например по време на такъв епизод човек може да усеща, че в стаята има демонична сила, която го застрашава, а той не може да помръдне.

Добрата новина е, че това са халюцинации, а не реалност. Също така, сънната парализа може и да ни се струва много страшна, след като сме я изпитали, но за щастие, не представлява опасност за здравето. Е, освен изпитаната силна тревожност.

Снимка 469324

Източник: iStock

За първи път сънната парализа може да започне да се проявява в юношеските години, а най-честите ѝ епизоди са, когато сме в 20-те и 30-те си години. Не всеки човек обаче се е сблъсквал с това състояние, което според Medical News Today засяга около 7.6% от хората.

Сънна парализа може и да е безопасна за здравето, но би могла да е симптом за депресия, мигрена и тревожност. Повечето хора изпитват епизоди на сънна парализа средно по един или два пъти през живота си, а честите ѝ прояви не бива да се пренебрегват.

Какво да направим, за да я избегнем

Разбира се, няма как на 100% да си гарантираме, че веднъж изпаднали в сънна парализа, никога повече няма да ни се случи, но има някои неща, които могат да намалят шансовете.

Снимка 663231

Източник: iStock

Като например да си набавяне между шест и осем часа сън на нощ, да си лягаме и да ставаме по едно и също време, да затъмняваме добре спалнята.

Интересното е, че колкото и да се опитваме, няма как да излезем от сънната парализа чрез опитите си. Епизодите обикновено траят около две минути и събуждането става по естествен път.