Обожаваме тези зърна, пълни със сладост и вкус, поради много причини. Виното, разбира се, е една от първите. Десертите с грозде също си ги бива. Но е удоволствие да го хапваме и просто така, зърно по зърно.

Сезонните храни, ползите от тях и защо винаги са за предпочитане

Защо да ядем сезонни храни

4 ползи от голямо значение

Освен всичко това, гроздето съдържа и много полезни вещества. Ето още седем причини да го включим менюто си, обобщени от Health, още повече че сега му е сезонът.

Гроздето и витамините

Една чаша грозде осигурява около една четвърт от дневните нужди от витамин С, близо 20% от витамин К и поне 10% от мед. Освен че подсилва имунитета, витамин С е необходим за възстановяване на ДНК и производството както на колаген, така и на серотонин, който ни прави щастливи. Подпомага усвояването и на желязото от растителните храни.

По-високото ниво на витамин С в кръвта е свързано с повишено изгаряне на мазнини, както по време на тренировка, така и в покой. Витамин К е полезен за костите, а недостигът му е свързан с повишен риск от фрактури.

Гроздето и имунитетът

В допълнение към гореспоменатите витамини, които са жизненоважни за имунитета, гроздето поддържа имунната система чрез своите естествени антимикробни свойства. То доставя и вода, което е важно за хидратацията, циркулацията на кръвта и елиминирането на отпадъците.

Гроздето и дълголетието

Гроздето съдържа антиоксиданти, за които се знае, че намаляват възпаленията в организма. Те подпомагат работата на мозъка и забавят стареенето. Доказано е, че кверцетинът в черното и червеното грозде предпазва от невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Снимка 494988

Източник: iStock

Гроздето и сънят

Естественият мелатонин в гроздето е полезен за по-дългият и по-качествен сън. Това е важно, тъй като безсънието засяга 1/3 от населението, а лишаването от сън е свързано с редица рискове за здравето – включително депресия, диабет тип 2, сърдечни заболявания и затлъстяване.

Гроздето и сърцето

Гроздето е полезно за сърцето по много начини. Доказано е, че предотвратява уплътняването на артериите, понижава кръвното налягане, подобрява циркулацията на кръвта, ограничава съсирването на кръвта и възпалението. Изследванията показват, че гроздето също помага за намаляване на холестерола.

View this post on Instagram

on

Гроздето и зрението

Лутеинът и зеаксантинът в гроздето защитават ретината и очните лещи. Доказано е, че те увеличават зрителния обхват, намаляват дискомфорта от отблясъците, подобряване на визуалния контраст. Също така намалява времето, необходимо на очите, за да се възстановят от стреса, който причиняват ярките светлини. Тези каротеноиди намаляват риска от дегенерация на макулата и катаракта, две често срещани очни заболявания.

Гроздето и храносмилателната система

Фибрите и соковете в гроздето поддържат здравето на червата, а полифенолите в него помагат за положителна трансформация на чревните бактерии. 

Гроздето в ястията

Само по себе си гроздето е чудесна закуска или десерт, но може да се добави и към редица ястия. Нарязани зърна към закуската с овесени ядки или салати е добър вариант. Някаква салца или чътни, също. То е невероятно печено на фурна, самостоятелно или в комбинация със зеленчуци, като брюкселско зеле, броколи или сладки картофи. За сладкишите да не говорим - в гроздов пай, тарт или пък просто потопени в разтопен тъмен шоколад зърна.