Еволюцията, индустриализацията и глобализацията на планетата правят на практика всичко възможно, в това число и по отношение и храната, която ядем. За повече или по-малко пари, с повече или по-малко време, с по-добро или по-лошо качество, технологичният напредък разми границите на натуралните продукти, ако говорим за култивирана храна.

Адаптирането на хранителните навици към сезонните продукти ще има незабавни предимства не само за нашето здраве и джоб, но и за околната среда.

Свежи и готови за консумация храни

Когато в средата на януари си купим авокадо, което да добавим към салатата, ние сме на път да ядем храна, която не е никак прясна. Като се има предвид, че сезонът на този плод в страните в Европа, където се отглежда (като Испания например) е в месеците от юни до октомври, означава че авокадото през януари е култивирано на хиляди километри.

Също така - обрано е преди да достигне перфектната си точка на зрялост, предвид разстоянието, което изминава, за да е в супермаркета преди да се развали.

Снимка 311608

Източник: iStock

Другата възможност е авокадото да е отглеждано и в някоя близка европейска държава, но извън сезона, за което то променя всички цикли на естествен растеж, благодарение на химикалите и изкуствената светлина. А всичко това пряко влошава качеството на храната, отекващо в аромата и хранителните ѝ стойности.

По-добри хранителни качества

Сезонните храни имат много по-голям принос на хранителни вещества в нашата диета, както отбелязват и от Hola. Чрез култивиране с климат, който най-добре им помага и не прекъсва растежа им, зеленчуците, плодовете и зърнените култури запазват много по-добре хранителните си свойства, както и аромата и вкуса си.

Снимка 329994

Източник: iStock

Освен това трябва да имаме предвид, че хранителните стойности на всичко, което ядем, варират според сезоните, превръщайки някои плодове и зеленчуци в най-добрата витаминна добавка.

По-ниска цена

Консумирането на сезонни храни е от полза и за семейния бюджет, а насърчава и родното производство. По-евтино и за предпочитане е да купим един килограм праскови, отглеждани в България, отколкото един килограм манго, култивиран например в Индия.

Снимка 361404

Източник: iStock

Нещо подобно се случва с храни, отглеждани в страната, но извън сезона. За да могат тези продукти да растат правилно в среда, която по принцип не е адекватна за тях, трябва да инвестираме в оформянето ѝ. Тази инвестиция има пряко и пропорционално въздействие върху крайната цена на храната.

Ползи за околната среда

Когато консумираме сезонни храни, ние не само зачитаме естествения цикъл на продукта, но и като е отгледан по този начин, не се добавят в почвата излишни химикали за растеж, които влияят на околната среда. 

Освен това, колкото по-близо е мястото, където расте суровината, толкова по-малко разстояние ще бъде изминато, за да се транспортира стоката. Това от своя страна ще намали емисиите на въглероден диоксид, използван за пренасяне на храната от мястото на произход до крайната дестинация.