Една от големите промени, която хората правят в процеса на еволюция, е да започнат да готвят храната си, а не да я ядат сурова. По този начин по-лесно и ефективно се набавят полезни вещества от нея, а процесът на преработване на приетата храна отнема много по-малко енергия на организма, както и по-малко дъвчене.

Според изследване на учени, готварските ни умения са помогнали не само челюстите ни да станат по-малки, но и мозъците ни да станат по-големи. С процеса на топлинна обработка на храната се премахват и голям брой болестотворни бактерии, които могат да имат дори пагубен за нас ефект.

Ако смятаме, че винаги е по-добре сами да приготвим храната си, то вероятно сме прави. Но има и няколко малки грешки, които може би допускаме в процеса на готвене. Те обаче може да струват много на здравето ни.

Снимка 485986

Източник: iStock

Дългата термична обработка на храната може да ни изглежда като добра идея, за да убие всички бактерии и микроорганизми, но истината е, че и тя сама по себе си е доста опасна. И причината е в едно вещество - акриламид.

Това е химикал, който се използва за производството на хартия, багрила и пластмаси. Също така се отделя в храната, когато е печена, пържена или грилована при много високи температури за дълго време.

В случая е важно уточнението и за каква точно храна говорим. Най-лесно акриламидът се образува в тази, богата на въглехидрати и нишесте. При картофите например лесно можем да забележим как потъмняват и започват да изглеждат изгорели, дори след кратка термична обработка. Затова не се препоръчва да се готвят дълго.

Снимка 485988

Източник: iStock

Въпреки че са правени изследвания само върху животни и ефектът на химикала върху хората не е категорично доказан, учените са на мнение, че той е сред веществата, които образуват рак

Препоръките на британската Агенцията за хранителни стандарти е да готвим всичко до златист цвят и да не го прегаряме. Трябва да внимаваме и с бланшираните храни, защото при готвене на висока температура те освобождават захари, които се комбинират с аминокиселини, за да образуват акриламид, предава BBC.

Виното, готвенето, почистване и какво да правим с остатъците, които вече не стават за пиене

Какво да правим с виното, което вече не става за пиене

Всяка капка влиза в употреба

Ефектът от това да приготвяме сами храната си усещаме и във въздуха в кухнята. Според изследване от 2017 г., излагането на изпарения от пържене на олио увеличава риска от рак на белите дробове. При бременните пък може да доведе до раждане на бебета с по-малко тегло. Препоръката е да използваме палмово или рапично масло, които отделят по-малко алдехиди в процеса на готвене.