Когато говорим за класически коктейли, всъщност не е трудно да определим кои са те. Стига да можем да направим една бърза справка по добрия, стар начин, а именно - в томовете, посветени на алкохолните напитки.
The Ideal Bartender на Том Бълок от 1917 г. е една от най-ценните книги за барманите и макар, че някога е била трудна за откриване (дори невъзможно за нашите ширини), сега е по-достъпна. Това е първата книга за коктейли, написана от афро-американски барман, която описва американската култура по това време и представя десетки класически напитки.
Сега, повече от сто години по-късно, съдържанието на този том е своеобразен портал към възраждането на класическите коктейли, което е тенденция вече от години. Една от рецептите в The Ideal Bartender обаче се усеща особено модерна, макар и да не е широко известна.
Така закачливо нареченият Bizzy Izzy доста напомня на начина, по който пием коктейлите си днес, но рядко се предлага в баровете. Въпреки това, можем да си го приготвим у дома. Ето как по рецептата на Epicurious.
Какво ни трябва
- 30 мл сок от ананас (прясно изцеден)
- 30 мл шери Амонтиадо
- 30 мл уиски (ръжено)
- 22 мл лимонов сок (прясно изцеден)
- 22 мл захарен сироп
- 1 капка ангостура битер
- 30 мл сода
- резен лимон, за украса
Какво ги правим
В коктейлен шейкър с лед сипваме сока от ананас, шери Амонтиадо, ръженото уиски, лимоновия сок, захарния сироп и ангостура битер. Затваряме шейкъра и разклащаме за около 7 секунди, докато съставките се охладят добре.
След това в пълна с лед чаша (за предпочитане висока) сипваме содата и отгоре прецеждаме останалата част от коктейла в шейкъра. Накрая гарнираме с резенче лимон.