Ако се стремим да се храним здравословно и да даваме най-доброто на тялото си, със сигурност сме осъзнали, че това не е лесна задача. От една страна е голямото разнообразие от продукти на пазара и всички подвеждащи реклами, а от друга - противоречивата научна информация за редица храни. И безспорно начините за набавяне на необходимите ни мазнини най-често предизвикват много въпроси.
Знаем, че олиото не е най-добрият вариант, зехтинът не бива да се нагрява много, а маргаринът трябва да изключим напълно от менюто си. Славата на маслото все още е незасегната, а в последните години все повече популярност навсякъде по света добива гхи маслото. То е максимално пречистено и преминава специфична термична обработка, за да събере само най-доброто в себе си.
Този тип масло е добре познат и много обичан продукт в Индия от повече от 4000 хиляди години. Смята се, че първоначално технологията за получаването му е преди всички начин за предпазване на маслото от гранясване заради високите температури.
Източник: iStock
Заради твърденията за вредите от наситените мазнини обаче на него започна да се гледа малко подозрително, защото съдържанието им в състава му е между 50 и 70%. Покрай пандемията обаче интересът към него се възражда заедно с този към чистата и полезна храна. Кето диетата също допринесе сериозно за повишаване на интереса към гхи. А то има и един голям плюс - можем да си го направим и у дома.
Със затопляне на обикновено масло на водна баня търсим изпарение на водното съдържание, а след внимателно прецеждане остава само най-чистата и пухкава мазнина. Така гхи се превръща в най-чистия млечен продукт, последния екстракт от млякото, събрал най-доброто в себе си.
Източник: iStock
Концентрираните млечни мазнини са за сметка на намаленото съдържане на лактоза, захари и казеин. Освен тях, този тип масло е богато на фосфолипиди, мастноразтворими витамини, калций, фосфор, желязо и други полезни микроелементи. Съдържанието на холестерол е високо, но не много по-високо от това в обикновеното масло.
Този тип мазнина е подходяща за готвене, защото е по-издръжлива на високи температури от обикновеното масло. Важно е да не достигаме до точката на димене, при която става канцерогенно, за да може да извлечем всички аромати и ползи от него.
Гхи масло се използва и по още редица различни начини - например подправяне на ястия и добавяне на необходимото количество полезни мазнини към тях. Може както да си го мажем на филия, така и да стане част от различни маринати. Допълва перфектно почти всяка храна и десертите не правят изключение. А особено актуално покрай кето диетата стана "бронираното" кафе, което съдържа и лъжичка гхи, предава CNN.