Противно на много твърдения през годините, че маслото е вредно заради мазнините, които съдържа, то всъщност изцяло може да се впише в една здравословна диета.

Двете растителни масла, които категорично пречат на диетата ни

Двете растителни масла, които категорично пречат на диетата ни

И водят до образуване на висцерални мазнини

Времето, в което маслото започва да се определя като вредно, са 80-те и 90-те години на миналия век, когато на пазара се появява маргаринът. Тогава наситените мазнини и мазнините като цяло се превръщат във враг номер едно на хората, които държат да се хранят здравословно.

Според съвременни проучвания обаче наситените мазнини не са пряко отговорни за сърдечните заболявания или смъртността и спокойно могат да са част от едно пълноценно меню. Въпреки че маслото е направено предимно от наситени мазнини, в него има и определен процент мононенаситени мазнини.

Ненаситените мазнини обаче се считат за един по-здравословен вариант, тъй като са полезни за сърцето и могат да повишат "добрия" холестерол. Освен това от тях има полза за червата, а конюгираната линолова киселина пък има противоракови свойства, както и такива срещу затлъстяване.

Снимка 622624

Източник: iStock

Въпросните ненаситените мазнини можем да открием в маслото, което се прави от мляко на крави, хранени с трева. То се счита за най-здравословното масло, което можем да включим в менюто си.

Според здравните специалисти когато кравите се хранят с трева, те приемат повече витамин К2, късоверижни мастни киселини и омега-3. Когато се хранят с царевичен или зърнен фураж обаче, приемат по-висок процент омега-6 мазнини.

Снимка 622625

Източник: iStock

Може и да ни се струва, че нискомаслените алтернативи на масло са добър вариант, но реално не е така. В тях просто се съдържа повече вода и затова са с по-ниско съдържание на калории и мазнини.

За да имаме пълноценна диета, най-подходящо е да включваме в храненето си от всички видове масла - краве, зехтин, кокосово масло, дори и масло от авокадо.

Как правилно да съхаряваме маслото - в хладилника или на плота в кухнята

Как правилно да съхаряваме маслото - в хладилника или на плота в кухнята

Не е само въпрос на лично предпочитание

Диетолозите обясняват, че всички те имат свой собствен уникален профил на мастни киселини и всяка от тези мастни киселини има свои собствени уникални предимства. Затова и не е добра идея да се фокусираме само върху един вид масло, пише USA Today.