Маслото е основна храна за голяма част от света, консумиращ животински продукти. Богато на хранителни вещества, кремообразно и наситено с мазнини, то добавя вкус и текстура към всичко, до което се докосне. Честно казано, не бихме искали да живеем в свят без масло. Това, че редовно го използваме за готвене обаче не означава, че знаем всички тънкости за него и консумацията му.

Обичаме маслото заради неговия наситен вкус, но не е лошо от време на време да го балансираме с други съставки. Ето защо е важно да знаем, че можем да използваме кисело, когато готвим с масло.

Според The Chopping Block и киселините, и мазнините могат да придадат вкус на едно ястие, но когато се използват заедно, те се допълват взаимно и изглаждат по-натрапчивите си качества.

Снимка 615079

Източник: iStock

Според изданието, при маслото, подобно на другите мазнини "кремообразността има тенденция да смекчава тръпчивото усещане в устата на киселината и добавя свой собствен вкус към ястието."

Маргаринът, маслото и кое от двете е по-добре да изберем

Масло или маргарин: кое да изберем

Какво точно представлява маргаринът

А на въпроса какви киселини трябва да използваме, за да балансираме вкуса, краткият отговор е зависи. Зависи какво готвим и с какви аромати искаме да работим. Лимонът, лаймът и оцетът (във всичките му видове) обаче са някои чудесни продукти, от които да започнем.

Снимка 615077

Източник: iStock

Може да отнеме известно време, за да разберем колко кисело трябва да добавим към едно богато на масло ястие, но след като започнем да експериментираме, скоро ще разберем какво е най-привлекателно за небцето ни, уточняват от Tasting Table.