Диетолозите са категорични - газираните напитки са изключително вредни, независимо дали започваме с тях деня, или се унасяме вечер с кен в ръка пред телевизора.

Какво се случва след една чаша "южно кафе" (кола) например? Наводняваме кръвта със захар и натоварваме панкреаса, който има нелеката задача да я изтласка към мускулите и да я преобразува в енергия.

Излишната захар най-вероятно ще се складира в черния дроб, а после ще се превърне в мазнини. А нищо чудно и да си навлечем реактивна хипогликемия.

Захарта, фруктозата, черният дроб и защо вредата й се сравнява с тази от алкохола

Захарта - вредна колкото алкохола

Сладкият токсин за нашето тяло

"Колкото повече газирани напитки пием, толкова по-голяма е вероятността да си отидем от сърдечно заболяване", обяснява докторът по интегративна медицина Ирина Тодоров (точно така, българка е) в доклад за Клиниката в Кливланд.

Все пак, има два момента, в които специалистите съветват напълно да забравим за въпросните напитки, уточняват от Eat This, Not That!.

"Не бива да ги пиете преди тренировка", размахва пръст Лесли Бончи, спортен диетолог, включително и на шампионите от американския отбор Канзас Сити Чийфс. "Карбонизацията може да забави "изчистването на червата" и да не се хидратирате достатъчно."

Снимка 512839

Източник: iStock

С други думи, пиенето на газирани напитки, преди да хукнем по пътеката във фитнеса, само може да ни причини подуване на корема, газове, дискомфорт и дори гадене, които пък ще ни попречат да се изпотим едно хубаво.

Освен това повечето са с високо съдържание на натрий, който също води до дехидратация. И са наблъскани с аспартам, който пък е истински сериен убиец.

Диетичните газирани напитки и защо са най-вредният продукт в света

Коя е най-вредната напитка в света

А често я пием ежедневно

Поради същите причини, както и преди тренировка, специалистите категорично забраняват да посягаме към любимите ни безалкохолни и сутрин.

Според Лесли Бончи, те само ще ни заблудят, че сме си взели нужната доза полезни течности и че сме се нахранили, както си трябва.