Всички сме наясно, че алкохолът е вреден за здравето. Дори ако първоначалното опиянение и приповдигнато настроение ни накарат да забравим за факта, че е токсин, неприятните усещания в деня след консумацията му набързо ще ни напомнят за това.

Захарта, имунната система и как може да й нанесе дълготрайна вреда

Захарта - убиец на имунната система

Колко най-много да приемаме на ден, за да бъдем здрави

Оказва се, че захарта е един не по-малко вреден и коварен токсин за организма и най-вече за черния ни дроб. И тя, като алкохола, успява лесно да замаскира това с насладата от консумацията на сладко. Но това не прави фруктозата по-малко вредна, дори напротив.

Около 10% от алкохола се метаболизира от мозъка, на което се дължи и факта, че се напиваме. Останата част от него отива директно в черния дроб. За сметка на това, фруктозата не достига до мозъка, затова не усещаме моментален ефект. Но честата й консумация отново води до редица здравословни проблеми.

Снимка 498155

Източник: iStock

Обикновената захар (захароза), се състои от една молекула глюкоза и една - фруктоза. Фруктозата се среща и в природата - в много плодове например, но там фибрите неутрализират ефекта й до голяма степен. На нея се дължи сладкият вкус на продуктите, които консумираме, но и вредните последствия от тях.

Глюкозата пък се съдържа и в редица други храни, които не е задължително да са сладки, и се метаболизира на 80% от клетките в тялото. Тя също така стимулира панкреаса да произвежда инсулин.

Когато консумираме захар, в тялото ни протичат сложни химични процеси. Фруктозата, също както етанолът в алкохола, не е продукт, който е необходим на тялото, за да функционира то правилно, затова се отчита като ненужна и се обработва почти на 100% от черния дроб. В него се натрупват мазнини и се развива неалкохолна стеатозна болест.

Захарта, захарният детокс, как да го направим и какви са ползите за организма

Захарният детокс, от който всички имаме нужда

Трябва ни само воля и резултатите няма да закъснеят

Мазнини се натрупват и в областта на корема, което е най-опасното затлъстяване, тъй като засяга и вътрешните органи. И дори да не увеличаваме дневния си прием на калории, увеличеният прием на фруктоза води до надебеляване. Увеличава се и производството на пикочна киселина, което може да доведе до хипертония, предава What I've Learned.