В есенно-зимния сезон ароматът на ябълки и канела създава стоплящо душата усещане за уют. И няма много на какво друго да ни напомни, освен на току-що изпечен разкошен домашен сладкиш.
Добрата новина е, че за да си приготвим такъв, не е нужно да се суетим дълго време в кухнята. Нито да пазаруваме куп продукти. Трябва да признаем, че лесните и бързи рецепти са ни любими и следващата е точно такава.
А и крайният резултат определено не разочарова - получава се превъзходен ябълков тарт - ароматен, маслен и със закачлива "глазура". Ето как да си го приготвим по рецептата на Delish.
Какво ни трябва
- 4 сладки ябълки - обелени, почистени и нарязани на тънки полумесци
- 1/2 ч.ч. захар
- сокът от 1/2 лимон
- щипка индийско орехче
- щипка канела
- 60 г масло
- бутер тесто
- 1 голямо яйце, леко разбито
- 30 мл ром или коняк
Източник: iStock
Какво ги правим
Първата ни стъпка е да пуснем фурната да се загрее на 200 градуса и да постелим хартия за печене върху тава.
Междувременно в голяма купа слагаме обелените, почистени и нарязани на тънко ябълки, добавяме захарта, лимоновия сок, щипките индийско орехче и канела и разбъркваме.
След това поставяме бутер тестото в тавата върху хартията за печене и го набождаме с вилица, като избягваме краищата. Печем за 15 минути, после вадим от фурната и подреждаме нарязаните ябълки, като леко ги застъпваме, отново избягвайки краищата.
Следващата стъпка е да намажем ябълките отгоре с масло, а бутер тестото с яйцето. Тогава вече десертът е готов да влезе отново във фурната, този път за 20 до 25 минути или докато краищата станат златисти.
След като ябълковият тарт е готов, по желание можем да го напръскаме с ром или пък коняк, за да е повече във френски стил.