Едва ли има есенен плод, с който да не можем да приготвим лесен, вкусен и ароматен десерт. Кексове, пайове и други видове печива с тиква, ябълки и круши са сред най-популярните рецепти, които кулинарните любители не пропускат да направят по това време на годината.

В сезона на райските ябълки - защо да ги хапваме по-често

В сезона на райските ябълки - защо да ги хапваме по-често

Колкото вкусни, толкова и полезни

Десертите с райска ябълка обаче сякаш остават в сянка, а далеч не заслужават. Именно през есента този плод е най-вкусен и сочен и освен самостоятелно, можем да го хапваме и в различни сладкиши.

Една традиционна американска рецепта, която си струва да опитаме, е тази за пудинг с райска ябълка. Сладкишът всъщност наподобява кекс и е прекрасно печиво, с което да подсладим есенните дни. Той е прекрасно допълнение към чаша кафе или чай и нито би затруднил даже и начинаещ готвач, нито би отнел много време.

Снимка 693431

Източник: iStock

Преди да запретнем ръкави, за да го приготвим обаче, трябва да подберем добре узрели и сладки райски ябълки. На пазара най-често срещани са сорт фую, макар че хачия обикновено са по-предпочитани за десерти. Без значение кой от двата сорта изберем, сладкишът ни ще се получи прекрасно, стига плодовете да са зрели и сочни.

А ето и каква е рецептата за така популярния в Щатите пудинг с райска ябълка според All Recipes.

Какво ни трябва

  • 2 ½ ч. захар
  • 2 ч. (около 300-400 г.) райска ябълка (на пюре)
  • 2 големи яйца
  • ½ ч. л. сода за хляб
  • 2 ч. брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. Канела на прах
  • ¼ ч. л. ванилов екстракт
  • 1 щипка сол
  • 2 ½ ч. прясно мляко
  • 4 с. л. разтопено масло
Снимка 693426

Източник: iStock

Какво ги правим

В купа слагаме захарта, намачканата или пюрирана райска ябълка, яйцата и содата за хляб. Разбъркваме добре и добавяме брашното, бакпулвера, канелата, ванилията и солта. После идва ред и на прясното мляко и разтопеното масло, и отново разбъркваме старателно.

След като всички съставки са се комбинирали добре, сипваме сместа в намаслена тава и печем в предварително загрята фурна на 165 градуса за 55 минути.

Плодове, които да консумираме през есента

Плодове, които да консумираме през есента

Повече витамин C, за да се предпазим от вирусите

Добре е да имаме предвид, че пудингът ще се надигне, но когато го извадим от фурната, ще спадне. При поднасяне разрязаните парчета можем да гарнираме с карамелен сос, сметана и/или просто пудра захар.