Едва ли има есенен плод, с който да не можем да приготвим лесен, вкусен и ароматен десерт. Кексове, пайове и други видове печива с тиква, ябълки и круши са сред най-популярните рецепти, които кулинарните любители не пропускат да направят по това време на годината.
Десертите с райска ябълка обаче сякаш остават в сянка, а далеч не заслужават. Именно през есента този плод е най-вкусен и сочен и освен самостоятелно, можем да го хапваме и в различни сладкиши.
Една традиционна американска рецепта, която си струва да опитаме, е тази за пудинг с райска ябълка. Сладкишът всъщност наподобява кекс и е прекрасно печиво, с което да подсладим есенните дни. Той е прекрасно допълнение към чаша кафе или чай и нито би затруднил даже и начинаещ готвач, нито би отнел много време.
Източник: iStock
Преди да запретнем ръкави, за да го приготвим обаче, трябва да подберем добре узрели и сладки райски ябълки. На пазара най-често срещани са сорт фую, макар че хачия обикновено са по-предпочитани за десерти. Без значение кой от двата сорта изберем, сладкишът ни ще се получи прекрасно, стига плодовете да са зрели и сочни.
А ето и каква е рецептата за така популярния в Щатите пудинг с райска ябълка според All Recipes.
Какво ни трябва
- 2 ½ ч. захар
- 2 ч. (около 300-400 г.) райска ябълка (на пюре)
- 2 големи яйца
- ½ ч. л. сода за хляб
- 2 ч. брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. Канела на прах
- ¼ ч. л. ванилов екстракт
- 1 щипка сол
- 2 ½ ч. прясно мляко
- 4 с. л. разтопено масло
Източник: iStock
Какво ги правим
В купа слагаме захарта, намачканата или пюрирана райска ябълка, яйцата и содата за хляб. Разбъркваме добре и добавяме брашното, бакпулвера, канелата, ванилията и солта. После идва ред и на прясното мляко и разтопеното масло, и отново разбъркваме старателно.
След като всички съставки са се комбинирали добре, сипваме сместа в намаслена тава и печем в предварително загрята фурна на 165 градуса за 55 минути.
Добре е да имаме предвид, че пудингът ще се надигне, но когато го извадим от фурната, ще спадне. При поднасяне разрязаните парчета можем да гарнираме с карамелен сос, сметана и/или просто пудра захар.