Тирамису е един от най-класическите и популярни десерти в света. Напоените с кафе бишкоти заедно с разбито маскарпоне доставят наслада и на най-придирчивите любители на десертите. Когато обаче е пролет, ни се иска нещо малко по-свежо...

Чийзкейк с три съставки, който можем да приготвим бързо и лесно

Чийзкейк с три съставки, който можем да приготвим бързо и лесно

И да имаме домашен десерт за вечеря

Например ягодово тирамису! Отново с бишкоти, но този път напоени с ягодов сироп, този сочен десерт изобилства от плодовете на сезона. Ето как да го приготвим.

Съставки

  • За ягодовия сироп:
  • 1/3 чаша кристална захар
  • 1/3 чаша гореща вода
  • 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок (от 1 среден лимон)
  • 2 супени лъжици портокалов ликьор или сок
  • 450 г замразени нарязани ягоди
С плодовете на сезона

Източник: iStock

С плодовете на сезона

За крема:

  • 900 г пресни ягоди
  • 450 г маскарпоне
  • 1/2 чаша кристална захар
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 2 чаши студена течна сметана
  • 40-45 бишкоти (savoiardi)
По-свежо от класическото тирамису

Източник: iStock

По-свежо от класическото тирамису

Приготвяне на ягодовия сироп:

  • В голяма купа разбиваме захарта и водата, докато захарта се разтвори напълно.
  • Добавяме 2 супени лъжици лимонов сок и 2 супени лъжици портокалов ликьор, разбъркваме.
  • Подреждаме 450 г замразени ягоди на един слой в цедка с фина мрежа, поставена над купата. Оставяме ги да се размразят за около час. (Междувременно може да нарежем пресните ягоди.)
  • С помощта на шпатула притискаме размразените ягоди, за да извадим максимално количество сок. Разбъркваме получения сироп и го прехвърляме в правоъгълна форма.
  • Ягодовите парченца запазваме в същата купа - те ще бъдат смесени с пресните ягоди.
Най-добре да го подредим в правоъгълна форма

Източник: iStock

Най-добре да го подредим в правоъгълна форма

Приготвяне на крема:

  • Нарязваме пресните ягоди на тънки резени.
  • 4 чаши нарязани ягоди добавяме към купата с размразените плодове и разбъркваме. Останалите нарязани ягоди оставяме в хладилника за украса преди сервиране.
  • В купата на кухненски робот или миксер с приставка за разбиване, разбиваме 450 г студено маскарпоне, 1/2 чаша кристална захар, 1 супена лъжица ванилов екстракт и 1/4 чаена лъжица сол. Разбиваме на средна скорост за около 1 минута, докато сместа стане хомогенна.
  • Минаваме на средна скорост и бавно добавяме студената течна сметана, като бием до получаване на меки върхове за около 2 минути.
  • Потапяме по една бишкотa в ягодовия сироп, като бързо навлажняваме двете й страни. Подреждаме ги плътно в правоъгълна форма, докато дъното се покрие.
  • Разпределяме половината маскарпоне крем върху бишкотите и заглаждаме равномерно.
  • Върху крема намазваме смесените ягоди в равномерен слой.
  • Повтаряме с втори слой бишкоти, напоени в сироп.
  • Разстиламе остатъка от маскарпоне крема върху втория слой бишкоти.
  • Покриваме и охлаждзаме поне 12 часа, за да омекнат бишкоти и кремът да се стегне.
  • Преди сервиране, украсяваме отгоре с нарязани ягоди.