Тирамису е един от най-класическите и популярни десерти в света. Напоените с кафе бишкоти заедно с разбито маскарпоне доставят наслада и на най-придирчивите любители на десертите. Когато обаче е пролет, ни се иска нещо малко по-свежо...
Например ягодово тирамису! Отново с бишкоти, но този път напоени с ягодов сироп, този сочен десерт изобилства от плодовете на сезона. Ето как да го приготвим.
Съставки
- За ягодовия сироп:
- 1/3 чаша кристална захар
- 1/3 чаша гореща вода
- 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок (от 1 среден лимон)
- 2 супени лъжици портокалов ликьор или сок
- 450 г замразени нарязани ягоди

Източник: iStock
С плодовете на сезона
За крема:
- 900 г пресни ягоди
- 450 г маскарпоне
- 1/2 чаша кристална захар
- 1 супена лъжица ванилов екстракт
- 1/4 чаена лъжица сол
- 2 чаши студена течна сметана
- 40-45 бишкоти (savoiardi)

Източник: iStock
По-свежо от класическото тирамису
Приготвяне на ягодовия сироп:
- В голяма купа разбиваме захарта и водата, докато захарта се разтвори напълно.
- Добавяме 2 супени лъжици лимонов сок и 2 супени лъжици портокалов ликьор, разбъркваме.
- Подреждаме 450 г замразени ягоди на един слой в цедка с фина мрежа, поставена над купата. Оставяме ги да се размразят за около час. (Междувременно може да нарежем пресните ягоди.)
- С помощта на шпатула притискаме размразените ягоди, за да извадим максимално количество сок. Разбъркваме получения сироп и го прехвърляме в правоъгълна форма.
- Ягодовите парченца запазваме в същата купа - те ще бъдат смесени с пресните ягоди.

Източник: iStock
Най-добре да го подредим в правоъгълна форма
Приготвяне на крема:
- Нарязваме пресните ягоди на тънки резени.
- 4 чаши нарязани ягоди добавяме към купата с размразените плодове и разбъркваме. Останалите нарязани ягоди оставяме в хладилника за украса преди сервиране.
- В купата на кухненски робот или миксер с приставка за разбиване, разбиваме 450 г студено маскарпоне, 1/2 чаша кристална захар, 1 супена лъжица ванилов екстракт и 1/4 чаена лъжица сол. Разбиваме на средна скорост за около 1 минута, докато сместа стане хомогенна.
- Минаваме на средна скорост и бавно добавяме студената течна сметана, като бием до получаване на меки върхове за около 2 минути.
- Потапяме по една бишкотa в ягодовия сироп, като бързо навлажняваме двете й страни. Подреждаме ги плътно в правоъгълна форма, докато дъното се покрие.
- Разпределяме половината маскарпоне крем върху бишкотите и заглаждаме равномерно.
- Върху крема намазваме смесените ягоди в равномерен слой.
- Повтаряме с втори слой бишкоти, напоени в сироп.
- Разстиламе остатъка от маскарпоне крема върху втория слой бишкоти.
- Покриваме и охлаждзаме поне 12 часа, за да омекнат бишкоти и кремът да се стегне.
- Преди сервиране, украсяваме отгоре с нарязани ягоди.