Коблерът е десерт с плодове, запечени под пухкаво тесто. За разлика от пая обаче, тестото не е на основа, а се слага отгоре - на купчинки и неравномерно разпределен. Тестото не се точи или оформя, което го прави лесен за приготвяне.

Чийзкейк с три съставки, който можем да приготвим бързо и лесно

Чийзкейк с три съставки, който можем да приготвим бързо и лесно

И да имаме домашен десерт за вечеря

Най-често коблерът се приготвя с праскови или горски плодове - имаме голяма свобода в избора на плод. Рецептата на Good Housekeeping обаче е с ягоди.

Ягодов коблер с летен ликьор и лимонада

Съставки за плодовия пълнеж:

200 мл ликьор Pimm's или друг плодов аперитив

75 г фина захар

Кората на 1 лимон, настъргана

900 г ягоди, почистени и нарязани

2 с.л. царевично нишесте

За тестото:

150 г брашно с набухвател (или добавяме към обикновеното 1 ч.л. бакпулвер)

50 мл неподсладена готварска сметана

75 мл лимонада

2 с.л. прясно мляко

1 с.л. захар за поръсване

Може да се приготви в индивидуални купички

Източник: iStock

Може да се приготви в индивидуални купички

Начин на приготвяне:

  • В касерола на умерен огън загряваме ликьора и захарта, като бъркаме докато захарта се разтопи. Варим около 5 минути, докато се редуцира наполовина. Сваляме от котлона и добавяме лимоновата кора, оставяме да се охлади.
  • Загряваме фурната на 200°C или 180°C с вентилатор. Смесваме ягодите с нишестето и изсипваме в кръгла тава с диаметър около 23 см. 
    Ягодите лесно се заменят с други горски плодове

    Източник: iStock

    Ягодите лесно се заменят с други горски плодове

  • Добавяме ликьорения сироп върху ягодите и печем 20 минути, докато плодовете започнат да омекват.
  • Смесваме брашното, сметаната и лимонадата докато се получи меко тесто. Изпиваме го неравномерен върху плодовете, намазваме с мляко и поръсваме със захар.
  • Връщаме във фурната и печем още 20-25 минути, докато тестото стане златисто. Поднасяме с ванилов сладолед.