Коблерът е десерт с плодове, запечени под пухкаво тесто. За разлика от пая обаче, тестото не е на основа, а се слага отгоре - на купчинки и неравномерно разпределен. Тестото не се точи или оформя, което го прави лесен за приготвяне.
Най-често коблерът се приготвя с праскови или горски плодове - имаме голяма свобода в избора на плод. Рецептата на Good Housekeeping обаче е с ягоди.
Ягодов коблер с летен ликьор и лимонада
Съставки за плодовия пълнеж:
200 мл ликьор Pimm's или друг плодов аперитив
75 г фина захар
Кората на 1 лимон, настъргана
900 г ягоди, почистени и нарязани
2 с.л. царевично нишесте
За тестото:
150 г брашно с набухвател (или добавяме към обикновеното 1 ч.л. бакпулвер)
50 мл неподсладена готварска сметана
75 мл лимонада
2 с.л. прясно мляко
1 с.л. захар за поръсване

Източник: iStock
Може да се приготви в индивидуални купички
Начин на приготвяне:
- В касерола на умерен огън загряваме ликьора и захарта, като бъркаме докато захарта се разтопи. Варим около 5 минути, докато се редуцира наполовина. Сваляме от котлона и добавяме лимоновата кора, оставяме да се охлади.
- Загряваме фурната на 200°C или 180°C с вентилатор. Смесваме ягодите с нишестето и изсипваме в кръгла тава с диаметър около 23 см.
Източник: iStock
Ягодите лесно се заменят с други горски плодове
- Добавяме ликьорения сироп върху ягодите и печем 20 минути, докато плодовете започнат да омекват.
- Смесваме брашното, сметаната и лимонадата докато се получи меко тесто. Изпиваме го неравномерен върху плодовете, намазваме с мляко и поръсваме със захар.
- Връщаме във фурната и печем още 20-25 минути, докато тестото стане златисто. Поднасяме с ванилов сладолед.