Има по-силен вкус от лате и доста прилича на силно и гъсто разпенено капучино - що е то?
Ако все още никой не е отгатнал, даваме още малко подсказки. Може да се каже, че то е най-кадифеното и кремообразно кафе.
В случай че и това не ни е достатъчно да го разпознаем, сега е моментът да го разкрием. Отговорът на "гатанката" е Flat White кафето.
През 2015 г. глобалната верига Starbucks обявява, че ще започне да го предлага и в САЩ. Тази новина предизвиква разгорещен дебат между Нова Зеландия и Австралия за това коя от двете може да се нарече първата страна, която е направила Flat White. Независимо от спорния му произход обаче и до днес то се предлага по почти напълно идентичен начин във всички кафенета по света.
Източник: iStock
За да си го приготвим и ние, са ни нужни вече добро познатите ни две съставки - еспресо и мляко. Към шот еспресо добавяме стоплено на пара мляко, а най-отгоре оставяме слой от млечната пяна.
Да, общо взето така се приготвят и лате, и капучино, но разликата им с Flat White е в количеството. За да е идеалната доза, Flat White трябва да е 160 милилитра. Това означава, че е по-малко от латето, което обикновено е 240 мл. Всъщност според мнозина Flat White стои някъде между стандартното лате и пиколо (малкото) лате, пише Tasting Table.
Дотук обаче със сравненията. Това, което повече си струва да се отбележи за Flat White, са плътността и балансираната сила на вкуса му. А точното съотношение между еспресо, мляко и пяна го прави най-кадифеното и кремообразно кафе.