Съвременните начини за приготвяне на кафе са ни добре познати - с еспресо машина, в кафеварка или пък на френска преса. Начините да се насладим на тази обичана кофеинова напитка стават все повече.

Дълго черно кафе, защо го бъркат с американо, каква е разликата между двете и как се приготвят

Кое прави едно обикновено кафе необикновено

И как сами да постигнем този ефект

Историята на приготвянето на кафе с яйце обаче изобщо не е нова - тя ни връща доста назад в годините, когато все още филтрите не съществуват. И точно за да филтрират утайката при варенето на кафето си, хората използват необичайни продукти, сред които са и яйцата.

Това се прави още през XVIII и XIX век в Средния запад на САЩ, където се установяват имигранти от Швеция и Норвегия. И по-точно - те донасят техниката за приготвяне на кафе с яйца в средата на 1800 г. По-късно тя става причината кафето да се превърне в любима напитка на църковните служители в Минесота - те са могли да варят големи партиди и то с евтини кафени зърна.

Снимка 600564

Източник: iStock

За да си направим и ние това "яйчено" кафе, смесваме мляно кафе с едно яйце. Тук идва и най-интересната част - яйцето слагаме както си е с черупката и с малко вода създаваме смес с гъстотата на паста. Нея после слагаме в тенджера с малко гореща вода и оставяме да поври на котлона за кратко.

И понеже най-вероятно вече се чудим каква по-конкретно е функцията на яйцето, веднага разясняваме - тя е дори двойна. Не само че благодарение на черупката се балансира киселинността на кафето и то става по-кремообразно, но чрез протеина в яйцето утайката се събира, за да не е необходимо използването на филтър, пише delish.

Кафе, малко лате, пиколо лате и как да си приготвим кафето, създадено от австралийците

Как да си направим кафе като австралийците

Млякото е задължително

При варенето и след леко охлаждане се получава един вид плаваща "маса", която е всъщност остатъци от кафе и утайка. Нужно е само да я отделим и готово - резултатът е кафе с гладка текстура и вкус. Е, факт е, че кафето не се получава съвършено филтрирано, но все пак трябва да имаме предвид, че техниката е от преди около три века.