Едно от най-приятните усещания следобед е да се отпуснем на някое уютно и приятно място в компанията на чаша кафе. Разновидностите кафе са много, различните вкусове също, затова и не можем да съдим никого за избора му на любима кафе напитка. Дали това е късото и наситено еспресо или пък дългото и по-деликатно черно кафе, няма значение - важното е да му се наслаждаваме.

Кафе, малко лате, пиколо лате и как да си приготвим кафето, създадено от австралийците

Как да си направим кафе като австралийците

Млякото е задължително

Всъщност дългото черно кафе се счита за една от най-обикновените и лесни за приготвяне кафе напитки и често е бъркано с американото. Факт е, че двете имат общо помежду си и това е, че се приготвят само с две съставки - еспресо и вода. Това, което ги различава обаче, е начинът на приготвяне.

За да получим американо към еспресото добавяме гореща вода. При дългото черно кафе пък правим обратното - в чаша, в която вече сме сипали гореща вода, добавяме еспресото.

Снимка 600083

Източник: iStock

И тъкмо тази последователност в приготвянето на дълго черно кафе го прави по-различно. В сравнение с американото то има повече каймак, който прави вкусът по-кремообразен. Освен това дългото черно кафе е с по-малко вода от американото и затова и е по-интензивно и по-малко разредено.

Кафе, турско кафе, каква е историята му и как се приготвя

Кое е кафето на приятелството

Историята му ни връща векове назад

Тъй като при приготвянето на дълго черно кафе сипваме еспресото в гореща вода (и то не много голямо количество) можем да усетим вкуса на самото еспресо по-добре. В случай че си правим кафе у дома най-добре е да използваме такова на зърна, което да смелим непосредствено преди приготвяне. При процеса има и една друга тънкост. Водата, в която сипваме еспресото, не трябва да е твърде гореща - в противен случай каймакът бързо ще се разпадне при сипването, пише Tasting Table.