В последните години еър фрайърът стана от тези домакински уреди, които всеки трябва да има в кухнята си. Известен като по-здравословната алтернатива на пърженето в олио, той си спечели много фенове най-вече с бързото и лесно приготвяне на различни ястия с помощта на горещ въздух.
Oсвен че може да ни спести от сметката за ток, ако го използваме по-често вместо фурната, еър фрайърът се оказва, че има още една важна полза за живота у дома. Според изследователи от University of Birmingham, въпросният уред отделя сравнително по-малко замърсяване във въздуха в сравнение с другите методи на приготвяне на храна.
За да стигне до този извод, екипът от изследователи прави експеримент, при който приготвя пилешки гърди по пет различни начина, сред които варене, пържене на тиган и приготвяне във еър фрайър. И се установява, че при използването на уреда с горещ въздух се отделят най-малко прахови частици и летливи органични химикали.
Източник: iStock
Учените поясняват, че това има важно значение за въздуха у дома, чието качество е пряко свързано с риска от различни заболявания и здравословни състояния, защото прекарваме голяма част от времето си именно там. А готвенето е един от най-честите начини, по които го замърсяваме, затова трябва внимателно да избираме какви точно технологии да използваме, пише Daily Mail.
За сметка на готвенето в еър фрайър, пърженето на тиган е в другата крайност и се определя като най-замърсяващия въздуха вкъщи начин на готвене. Оказва се, че варенето също не е най-безвредно по този критерий и отстъпва с малко на така актуалния електроуред.
Разбира се, в еър фрайър не можем да приготвим всичко, но изводите от това изследване ще ни накарат да го използваме при всяка удобна възможност. И няма да забравяме да проветряваме често кухнята и да използваме абсорбатор, независимо как и какво готвим.