Неведнъж сме чували, чели и гледали за ползите от разнообразното хранене. И никой експерт не си и помисля да го отрича. Но да хапваме всеки ден почти едно и също - оказва се - не би било чак такъв проблем за здравето ни. Защото по-важно е друго.

Суперхраните, орторексията и кога желанието ни да се храним здравословно става опасно

Когато здравословното хранене е опасно

По-добре парче торта, отколкото шепа сушени плодове

Според учените рутината в дневното меню носи редица ползи за здравето ни.

Разбира се, и в този случай трябва да имаме едно наум. Че и повече от едно. Ето и какво могат да кажат по въпроса за еднообразното меню в чинията ни експертите.

Помага да отслабнем

Консумацията на различни видове храни със сигурно е един от начините да си набавим максимален брой от най-необходимите витамини и минерали. Но понякога има обратен ефект.

Снимка 519449

Източник: iStock

"Голямото разнообразие от храни може да ни накара да се храним повече и като цяло - да прекалим с калориите", казва доктор Джош Акс, автор на книгата Ancient Remedies.

Доктор Акс уточнява, че ако не свикнем с определени продукти, е по-вероятно да ги консумираме за удоволствие, а не за да задоволим глада си. От своя страна, в някои случаи това може да доведе до преяждане и напълняване.

Краставица, лимон и магданоз и какво да пием преди лягане, за да отслабваме

Напитките, с които топим корема през нощта

Питиета за вечерно слабеене

"Ефект на бюфета" - с това забавно име е известен точно този човешки навик. В същността си той често се свързва с дългото и напоително хапване, дори и след като вече сме сити.

Според Емили Серванте, сертифициран личен треньор от Ultimate Performance, усещането за ситост е по-осезаемо, ако наблегнем на храна, която е по-малко разнообразна по отношение на своите сензорни свойства (соленост, сладост и т.н.). И това вече е доказано с анализ на National Library of Medicine.

Захарта, фруктозата, черният дроб и защо вредата й се сравнява с тази от алкохола

Захарта - вредна колкото алкохола

Сладкият токсин за нашето тяло

Помага да си набавим основни хранителни вещества

Според Моника Райнигъл, лицензиран диетолог и домакин на подкаста Nutrition Diva, ако наблегнем на здравословните продукти, а не на разнообразието, вероятността да сбъркаме е значително по-малка.

Нейната формула за успех е следната: по-малко разнообразие в менюто и повече продукти с висока хранителна стойност.

Снимка 519448

Източник: iStock

Може несъзнателно да прекалим с пестицидите

Някои храни, колкото и да са полезни, в по-големи количества водят до редица негативни ефекти. Така кафявият ориз съдържа сериозна доза арсен, бразилските ядки - селен, а прекомерната консумация на редица зеленчуци като броколи, лук и боб могат да ни навлекат проблеми с храносмилането.

Снимка 519447

Източник: iStock

И с рибите шега не бива. Акулата, червеният тон и рибата меч са богати на живак и други тежки метали. Доктор Акс предлага да ги заменим с техните сладководни роднини или по-дребни екземпляри от типа на сардините.

Снимка 519446

Източник: iStock

Непоносимост към храна

Намаляването на разнообразието в менюто може да окаже неблагоприятен ефект върху чревния микробиом. Това всъщност е непоносимостта и чувствителността към храните, които избягваме. А така производството на специфичните ензими, нужни за разграждане им в червата, най-вероятно също ще намалее.

Дъвките, поглъщането й и какво се случва с нея в стомаха

Какво се случва, ако глътнем дъвка

И защо не е просто изпитано сплашване на децата

Решението

Перфектното меню балансира достатъчно разнообразие, за да намали риска от непоносимост, токсичност и недохранване, като същевременно предотвратява "ефекта на шведската маса", пишат от Eat This, Not That!.