Живеем във време, в което темата за здравословното хранене е изключително обсъждана, донякъде благодарение и на социалните медии. Но трябва да се научим да се отнасяме внимателно към информацията, която четем, защото много често хората, които ни съветват, в действителност не са експерти. За това предупреждава Иван Алименко, клиничен психолог и специалист по рационално хранене, понижаване на теглото и корекции на хранителните разстройства.

Кога здравословното хранене се превръща в болест

Кога здравословното хранене се превръща в болест

Що е то орторексия

"Хора без базово медицинско образование, разбиране и опит започват да дават съвети за здравословна диета", казва той. Тези така наречени експерти често препоръчват употребата на суперхраните. Под този непризнат от науката термин може да се разбира всичко - семена чиа, спирулина, годжи бери, продукти без лактоза и без глутен, растително мляко.

Тази храна, на която се приписват едва ли не чудодейни качества, в резултат на агресивна реклама е и доста скъпа, но да очакваме чудесни резултати от нея не си струва, предупреждава лекарят.

Снимка 517415

Източник: iStock

"Ползите от тези продукти са много малко. Ако нямате специфични алергични реакции или проблем с обмяната на микроелементи и витамини, това са само продукти с повишена цена", обяснява той.

Другият проблем е орторексията. Това е хранително разстройство, при което човек се вманиачава на тема здравословно хранене. Този тип заболявания вече се срещат толкова често, колкото и специалистите по здравословно хранене.

Много често те са свързани с факта, че човек не си позволява да яде това, което обича. Съответно той не получава чувство на удовлетворение от приемането на храна, а в същото време употребява нелюбима и уж много полезна храна в големи количества. 

Снимка 517418

Източник: iStock

Клиничният психолог дава пример със замяната на мечтаното парче торта със сушени плодове, които също са калорични. Човек така и не разбира защо качва килограми, а липсва удоволствието и го преследва усещането, че въпреки ограниченията, няма полза.

Веганите, рискът от счупване на костите и безмесното хранене

Един голям минус за веганите

Какво не им достига

Когато се страхуваме от вкусната храна заради това, че не е полезна, се създава риск от развитие на депресия и неправилно хранително поведение. Орторексиците са много невротизирани и им е трудно да се социализират, отбелязва клиничния психолог в интервюто за радио Sputnik