Всички помним как от малки все ни се повтаря, че ако глътнем дъвка, тя няма де се разгради и ще стои в стомаха ни с години. Оказва се, че не е чак толкова страшно и че това е поредният мит, измислен вероятно от родители, в отчаян опит да сплашат децата си. И все пак, в някои случаи гълтането на дъвка може да е наистина опасно.
В момента, в който лепкавата и разтегателна субстанция попадне в стомаха, тялото ни се захваща с разграждането й.
"Основата на дъвките е неразтворима, точно както основата на фибрите от суровите зеленчуци, царевицата, пуканките и семената", казва Нанси МакГриъл, доктор по медицина, детски гастроентеролог в университета "Дюк".
Източник: iStock
Пак според нея, след като погълнем обикновена храна, ензимите започват да обработват въглехидратите до захари (или глюкоза), протеините до аминокиселини и мазнините до мастни киселини. През това време бактериите в храносмилателния тракт поемат хранителните вещества и започват да ги транспортират из тялото ни.
В същото време инсулинът се събужда и започва да действа, като насочва цялата тази разградена глюкоза, плюс аминокиселините и мастните киселини, към мускулите и тъканите, където те се изгарят във формата на енергия или се складират - като мазнина.
Източник: iStock
Какво тогава се случва с дъвката? С консервантите, ароматизантите, захарта и подсладителите ще се справим без проблем, но основата й ще се натрупа с останалите трудно разградим вещества в стомаха и ще циркулира из тялото, докато не го напусне по естествен начин.
Този процес на отделяне продължава от 40 часа до седем дни, според здравните експерти от Йейлския университет.
Източник: iStock
Това обаче е в идеалния случай. Учените напомнят също, че поглъщането на дъвка наистина може да ни навлече куп неприятности - болки в корема, газове, диария, хроничен запек и афти. Особено при децата, които най-често правят тази грешка.
Но това се случва в много редки случаи и при по-големи количества погълната дъвка, уточняват още от Healthline.