На всеки човек му се е случвало да се събуди сърдит и раздразнен след дрямка, която иначе се е надявал да го ободри.

Дрямка, високо кръвно налягане, инсулт и как дремването може да навреди на здравето ни

Може ли дрямката да ни навреди

Поспиването следобед не може да компенсира нощния сън

Истината е, че не бихме се чувствали по този начин, ако дрямката ни е била ефективна. Все пак, целта ѝ точно е да ни накара да сме отново енергични и бодри. Защо обаче понякога се случва така, че се събуждаме в лошо настроение?

Най-вероятните причини са, че дрямката ни е била или твърде кратка и имаме нужда от повече сън, или твърде дълга и сме се събудили от дълбок сън. Има обаче и една друга възможност - нещо цялостно не е наред със съня ни.

В случай че дрямката ни е продължила повече от час и половина, не бива да се изненадваме, ако сме се събудили сърдити и недоволни. Най-вероятно тялото ни се е опитало да се противопостави на събуждането, тъй като сме достигнали фаза на дълбок сън. Терминът "сънно пиянство" често се използва за описание на това чувство - на замаяност и обърканост.

Снимка 597021

Източник: iStock

Ако обаче се чувстваме по този начин не само след дрямка, а и след сутрешното събуждане, то това може да означава, че генерално ни липсва сън. Сред издайническите знаци са чувство на раздразнителност и липсва на внимание и концентрация. В такъв случай добре е да обърнем внимание на това да подобрим количеството, както и цялостното качество на съня си.

Препоръчителните часове сън на денонощие са между седем и девет. Но дори и ако си ги набавяме, все още се събуждаме изморени, то проблемът може би е свързан с качеството.

Факторите, които влияят за него, вероятно са ни познати - прекаляването с кофеина и алкохола, взирането в екран до късно, твърде висока или ниска температура в стаята ни, неудобен матрак. Има обаче и един друг фактор, който е от съществено значение, но за който може и да не сме се замисляли - в какво състояние е умът ни преди да заспим. Страхуваме ли се да заспим? С нетърпение ли очакваме да се събудим?

Следобедната дрямка, настроението, работната памет и защо още е полезна тази почивка

Ползите от следобедния сън

И колко време е добре да си почиваме следобед

За да бъде дрямката ни максимално ефективна, добре е да я ограничим до 40 минути. Нека обаче не бъде по-малко от 20 минути. Препоръчително е да си отделим време за нея следобед, а направо идеално би било да е в тъмна стая, и то по възможност тази, в която спим и през нощта, пише Washington Post.