Прекрасно е да си подремваме следобед, нали? Особено след изтощителна работа или просто, за да презаредим батериите за партито по-късно вечерта. Спането дори за няколко минутки ни е любимо още от деца. Оказва се, обаче, че този навик може да ни изиграе лоша шега като възрастни.

Как да заспим отново, ако се събудим през нощта

Как да заспим отново, ако се събудим през нощта

Три трика в наша помощ

Честото подремване може да повиши риска от високо кръвно налягане и инсулт, сочи проучване, публикувано в Hypertension на American Heart Association.

Изследователи от Central South University в Китай анализират данни от близо 360 000 възрастни в Обединеното кралство след около 11 години проследяване, за да сравнят навика за дрямка с риска от кръвно налягане и инсулт, пише Insider.

Снимка 582492

Източник: iStock

Те установяват, че участниците, които редовно подремват през деня, имат 12% по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане и 24% по-висок риск от инсулт, отколкото техните връстници, които не го правят.

Според изследователя Майкъл Гранднър дрямката може да е сигнал за проблеми с цялостното качество на съня. Тези, които си поспиват всеки ден имат по-голяма вероятност да страдат от безсъние и да се смятат за "нощни птици". Също така са по-склонни да пият алкохол, да пушат цигари, да имат по-ниско образование и нива на доходи, отколкото хората, които подремват по-рядко или изобщо не го правят.

Снимка 582493

Източник: iStock

Това, което не е констатирано в проучването, е информация колко дълго са продължили дрямките, така че не е ясно дали цялостното време на дрямка може да е фактор. Освен това участниците сами съобщават за дрямката си, така че учените не разполагат с обективни данни за честотата или качеството на съня.

Снимка 544653

Източник: iStock

Независимо дали спим или не през деня, достатъчният сън през нощта е ключов фактор за здравето на сърцето ни, твърди Американската кардиологична асоциация. Повечето възрастни хора трябва да спят от седем до девет часа, а липсата на качествен сън е свързана с висок холестерол и високо кръвно налягане.

За разлика от това, пълноценният сън поддържа имунната ни система здрава, подобрява психичното ни здраве и фокуса. А дори би могъл да помогне на хората, които се стремят към отслабване.

Техниката за заспиване на морските пехотинци

Техниката за заспиване на морските пехотинци

Трябват ни само осем минути

За по-добър сън помагат редовният спорт, разходките на слънце и употребата на по-малко кофеин.