Животът с диабет тип 2 принуждава много хора да коригират начина си на живот и хранителните си навици, защото нивата на кръвната захар и инсулина трябва да се поддържат постоянни, и стабилни. Според скорошно проучване пациентите с диабет тип 2, които ограничават храненето си до определени часове от деня, имат по-малко резки пикове и спадове в метаболитното си здраве.
В проучването участват 14 човека с диабет тип 2, които са били подложени на 3-седмична ограничена във времето хранителна диета, която поддържа дневния прием на храна в рамките на 10-часов период, научаваме в публикацията на Diabetologia.
Заключенията от проучването са, че пациентите с този режим са имали по-добре контролирани нива на глюкоза и са прекарали повече време с нормални нива на кръвната захар в сравнение с времето, когато са яли в рамките на поне 14 часа или повече.
Източник: iStock
Все пак твърдението, че инсулиновата чувствителност на пациентите с диабет тип 2 се подобрява чрез ограничено във времето хранене не е окончателно, отбелязват учените в проучването.
Според тях поставянето на времето за хранене в часови рамки помага за създаването на безопасен и ефективен метаболитен ритъм в тялото, който поддържа здравословни нива на кръвната захар през целия ден, които се пренасят и на следващия ден.
Източник: iStock
"Проучването установи, че ограничаването на храненето до 10-часов прозорец води до понижени 24-часови нива на глюкоза", обяснява д-р Майк Бол пред Eat This, Not That.
В анализа съществуват и някои пропуски, които трябва да бъдат отчетени. "В един случай имаше непълни данни поради технически проблеми, така че бяха анализирани само данни на 10 от доброволците", посочва Бол. Някои от участниците в проучването пък са приемали лекарства за понижаване на кръвната захар.
Източник: iStock
Д-р Бол обаче изтъква, че "периодичното гладуване може да доведе до загуба на тегло, което може да бъде от полза за хората с диабет тип 2".