Животът с диабет тип 2 принуждава много хора да коригират начина си на живот и хранителните си навици, защото нивата на кръвната захар и инсулина трябва да се поддържат постоянни, и стабилни. Според скорошно проучване пациентите с диабет тип 2, които ограничават храненето си до определени часове от деня, имат по-малко резки пикове и спадове в метаболитното си здраве.

Плодове, зеленчуците и как консумацията им ни предпазва от диабет

Плодовете и зеленчуците - най-добрата защита от диабет

Какво още може да ни е от полза

В проучването участват 14 човека с диабет тип 2, които са били подложени на 3-седмична ограничена във времето хранителна диета, която поддържа дневния прием на храна в рамките на 10-часов период, научаваме в публикацията на Diabetologia

Заключенията от проучването са, че пациентите с този режим са имали по-добре контролирани нива на глюкоза и са прекарали повече време с нормални нива на кръвната захар в сравнение с времето, когато са яли в рамките на поне 14 часа или повече.

Снимка 584322

Източник: iStock

Все пак твърдението, че инсулиновата чувствителност на пациентите с диабет тип 2 се подобрява чрез ограничено във времето хранене не е окончателно, отбелязват учените в проучването.

Според тях поставянето на времето за хранене в часови рамки помага за създаването на безопасен и ефективен метаболитен ритъм в тялото, който поддържа здравословни нива на кръвната захар през целия ден, които се пренасят и на следващия ден.

Снимка 584323

Източник: iStock

"Проучването установи, че ограничаването на храненето до 10-часов прозорец води до понижени 24-часови нива на глюкоза", обяснява д-р Майк Бол пред Eat This, Not That.

Диетите, отслабването и защо е добре да редуваме различни хранителни режими

Защо е добре да редуваме диетите

И така ще отслабнем, доказано е

В анализа съществуват и някои пропуски, които трябва да бъдат отчетени. "В един случай имаше непълни данни поради технически проблеми, така че бяха анализирани само данни на 10 от доброволците", посочва Бол. Някои от участниците в проучването пък са приемали лекарства за понижаване на кръвната захар.

Снимка 584321

Източник: iStock

Д-р Бол обаче изтъква, че "периодичното гладуване може да доведе до загуба на тегло, което може да бъде от полза за хората с диабет тип 2".