Варени, печени, пържени, на пюре, за салата или като гарнитура - картофите са една от най-разнообразните и консумирани храни в света. Но се оказва, че не всички картофи са еднакво полезни. А приготвени по един конкретен начин дори могат да увеличават риска от диабет тип 2.
Всъщност, в миналото са провеждани не само едно или две изследвания, фокусиращи се върху картофите и риска от диабет. Но резултатите досега са били предимно смесени. Докато някои проучвания предполагат по-висок риск от диабет тип 2 при консумация на картофи, други установяват, че такъв няма.
Но вероятната причина за разнопосочните резултати от изследванията е, че не е вземан предвид начина, по който са били приготвяни картофите, т. е. дали са пържени, варени или печени.
Защо картофите имат лоша репутация
Макар и вкусни, картофите имат репутация на "лоша" храна. Особено сред хора, които имат проблеми с контрола на кръвната захар и вече са диагностицирани с диабет тип 2. Причината е, че тези зеленчуци са с високо съдържание на въглехидрати и имат висок гликемичен индекс.

Източник: iStock
Защо начинът на приготвяне на картофите е от значение
Ново проучване обаче си поставя за цел да разгледа връзката между консумацията на картофи и риска от диабет спрямо начина, по който са приготвени.
Така изследователите проследяват над 200 000 души в продължение на до 36 години, като редовно събират подробна информация за начина им на хранене и живот. А конкретно във въпросниците за хранене са отчитани честотата на консумиране на пържени, печени, варени картофи и картофено пюре. Наред с това е проследен и приемът на пълнозърнести храни.
След като сравняват получените данни с броя на новодиагностицираните случаи на диабет тип 2, учените забелязват, че един определен вид картофи могат да доведат до повишен риск от заболяването. Те установяват, че консумацията на три порции пържени картофи седмично увеличава риска от развитие на диабет тип 2 с 20%. В същото време обаче печените, варените картофи, както и картофеното пюре, не се свързват значително с повишен риск.

Източник: iStock
Но изследователите забелязват и нещо друго. А именно, че замяната на картофи с пълнозърнести храни има още по-положителен резултат. Така например, ако заменим пържените картофи с пълнозърнести храни, може да намалим процента на риск от диабет тип 2 с 19%. А ако заменим картофите изобщо, може да понижим процента на риск от заболяването с 8%.
Как начинът на приготвяне на картофите може да повлияе на риска от развитие на диабет тип 2
Както с всяка друга храна, по време на готвене се променя хранителният състав и на картофите. Когато ги пържим, това увеличава съдържанието им на мазнини, което съответно може да повлияе на храносмилането и риска от развитието на заболяване.

Източник: iStock
А предишни изследвания вече са установявали, че по-голямата консумация на пържени храни е значително свързана с риска както от диабет тип 2, така и от коронарна артериална болест.
Основни виновници за това са маслата и високата температура, използвани при пържене. Все пак, голяма част от маслата съдържат трансмазнини и други вредни съединения, докато високата температура при пържене може да създаде окисление - причинител на възпаление, което потенциално да доведе до диабет тип 2.
От друга страна, варенето, печенето, както и пюрирането на картофите, запазва повече от полезните им хранителни вещества, като например фибри и калий. А консумацията им е доста по-полезна, включително за хора с диабет тип 2, пише Health.