Няма нужда отново да повтаряме, че плодовете и зеленчуците са от съществено значение за нашето здраве - това е ясно на всички. Но ползите от консумацията им не спират да ни изненадват, като учените непрекъснато откриват все нови и нови.

Изследователи от Университета Кеймбридж са установили, че ежедневната консумация на плодове и зеленчуци драстично намалява риска от развитие на диабет тип 2. Дори и най-малката промяна по посока увеличаване на приема им - една порция (66 г) допълнително на ден, редуцира риска с цели 25%.

А ако приемаме много повече от това, вероятността да се разболеем спада дори и наполовина - при 508 г на ден, което се равнява един голям банан, половин глава броколи, голяма шепа чери домати и голяма шепа ягоди например.

Снимка 487584

Източник: iStock

Учените дебело подчертават, че този положителен ефект не може да се постигне, ако се приемат хранителни добавки, с които уж си набавяме витамините и минералите, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. 

Според друго изследване, публикувано в British Medical Journal, пълнозърнестите храни също имат връзка с понижаването на риска от диабет. Учени от Harvard Medical School са стигнали до извода, че дори само порция пълнозърнеста зърнена закуска намалява вероятността от развитие на това заболяване с 19%, предава Daily Mail.

Прясното мляко, диабетът и за какво ни помага пиенето на една чаша на ден

Защо да пием по една чаша прясно мляко на ден

Как и с какво ни помага

Тук обаче учените подчертават, че този ефект е по-осезаем при хората с нормално тегло и дори тези, които са слаби, отколкото при тези с наднормено тегло. При тях той зависи и от физическата активност и наследствена обремененост.