Много преди да се превърне в коктейл, който е претърпял множество съвременни вариации, класическото "Дайкири" е сред пионерите в сауър напитките.
В една от "библиите" на барманите - The Fine Art of Mixing Drinks - книга на Дейвид А. Ембъри от 1948 г., то е определено като един от шестте основни коктейла, наред с "Мартини", "Манхатън", "Олд Фешън", "Джак Роуз" и "Сайдкар". И понеже е един от най-старите коктейли с ром, не бихме сбъркали, ако предположим, че историята на "Дайкири"-то е богата и интересна.
И тя наистина е такава. Дори толкова, че не е съвсем ясно колко далеч в миналото можем да проследим произхода му. Мнозина смятат, че класическото "Дайкири" е създадено около 1898 г. в миньорско селище, разположено близо до едноименния плаж в югоизточния край на Куба, на изток от град Сантяго де Куба.
Източник: iStock
Популярна легенда приписва създаването на коктейла на двама души - американският минен инженер Дженингс Кокс и американският офицер, който е пренесъл рецептата от Куба във Вашингтон. Така напитката става популярна в Щатите. Въпреки тази история обаче, простата комбинация на "Дайкири"-то от три основни съставки предполага, че рецептата е дори още по-стара.
Грог например, е предпочитана от британските моряци напитка, която се прави с ром, често в комбинация с лайм и захар, за да се "овкуси" лекът срещу скорбута, с който са се борили. Това означава, че рецептата на американеца вече е била измислена поне 150 години по-рано. Единствената разлика с по-новото "Дайкири" всъщност е единствено ледът.
През годините след създаването си, този коктейл се превръща в един от най-известните. Освен това си печели страстни фенове, сред които са и известни личности като Ърнест Хемингуей и президента Джон Ф. Кенеди.
Източник: iStock
В още по-новата история на коктейлите - 80-те и 90-те години на миналия век, "Дайкири"-то претърпява множество интерпретации, повечето от които са доста сладки. Но тайната на перфектното "Дайкири" се крие в баланса. А него можем да постигнем най-лесно, като си приготвим коктейла по класическата рецепта. Ето каква е тя според Liquor.
Какво ни трябва
- 60 мл светъл ром
- 30 мл сок от лайм, прясно изцеден
- 20 мл захарен сироп
- резенче лайм - за декорация
Какво ги правим
Сипваме рома, сока от лайм и захарния сироп в шейкър с лед и разклащаме, докато всички съставки се охладят добре. Прецеждаме двойно през фина цедка в предварително охладена коктейлна чаша. Накрая гарнираме с резенче лайм.