Ваксините срещу COVID-19 са вече факт и правителствата на различните страни планират ваксиниране на населението. 

Самоизолацията, алкохолът, коронавирусът и защо ограниченията влияят негативно на пиещите

Пием ли повече по време на самоизолация

Жажда мори жадните за живот

Русия започна мащабна ваксинация срещу коронавирус в началото на декември. На първия етап с руската „Спутник V“ ще се ваксинират учители, служители на градските служби и медицински работници.

Всички, които вземат решение да си сложат ваксина обаче, трябва да имат нещо предвид. И това е употребата на алкохол.

Снимка 508843

Източник: iStock

Най-малко две седмици преди поставянето на ваксината срещу новия коронавирус не трябва да се консумира алкохол. Това казва и ръководителката на руския регулатор Роспотребнадзор Анна Попова. Тази препоръка трябва да се спазва и 42 дни след ваксинацията, за да се формира имунитетът.

По нейните думи, трябва да се спре и пушенето, защото може да раздразни белите дробове и това няма да е от полза, а ще нанесе вреда на ваксинираните.

Тютюнопушенето, коронавирусът и как влияят цигарите на болестта

Цигарите и коронавирусът

Ако още някой се чуди дали да спре да пуши

Тя призова всички да намалят и стреса върху тялото преди имунизацията. "Ако искаме да имаме здраве и защитна реакция, не бива да пием алкохол", обяснява Анна Попова, цитирана от Lenta Ru.

Световната здравна организация, самоизолацията, алкохолът и защо трябва да го избягваме

Алкохолът - враг, а не спасение по време на карантина

Заблудата, в която ни вкарва пиенето

И въпреки че става въпрос конкретно за руската "Спутник V", всъщност временното и разумно ограничаване на употребата на алкохол, поне три дни след всяка доза, за да може организмът да изгради своя имунитет спрямо инфекцията, важи по принцип. Това заяви днес, 9 декември, главният разработчик на руската ваксина Александър Гинцбург, цитиран и от БТА. „Това се отнася не само за "Спутник V", а и за всяка друга ваксина", категоричен е той.