Лятото определено е сезонът на бялото вино и розето, но сега имаме още една причина да ги заменим с червено. Лятната депресия е все по-често срещано явление, а неприятните мисли могат да ни налегнат и по всяко друго време на годината.

И тогава решението на проблемите идва в чаша за вино. Не, не просто защото алкохолният градус ни отпуска от напрежението. Учени от Университета в Бъфало са направили тест с мишки с цел да анализират ефекта от веществото ресвератрол.

То се съдържа в ципата на червеното грозде, а на пазара вече можем да намерим различни хранителни добавки, в основата на които е. Но изследователите доказват, че пиенето на червено вино има подобен ефект като тях - блокира ензим, който предизвиква депресивни и тревожни състояния.

Снимка 436608

Източник: iStock

Ресвератролът всъщност отдавна се смята за универсален лек за редица заболявания - от рак, през артрит до деменция. За съжаление, количеството, което се съдържа в червеното вино, е много по-малко, отколкото би ни се искало.

Учените са изчислили, че в една чаша червено вино има около 2 мг. ресвератрол. А за да се излекува от депресивно състояние, човек с тегло 70 кг. трябва да изпие цели 350 чаши. Това си е сериозно количество, което идва със своите рискове, пише Daily Mail.

Виното, сетивата и ползите за мозъка

Виното - по-полезно за мозъка от судоку

Още една добра новина

Затова, по-добре да консумираме виното с мярка, което пак ще подобри настроението ни. А ако продължаваме да не се чувстваме добре, консултацията с психолог е препоръчителна. Добавките с ресвератрол пък са добра алтернатива на конвенционалните и много по-вредни антидепресанти.