Вече официално сме в месеца на виното и любовта. И ни се струва съвсем подходящо тъкмо сега да отделим малко повече внимание на любимата на мнозина гроздова напитка.

Редовната консумация на вино и какви са ползите и вредите от нея

Какво се случва, ако пием вино всеки ден

Тайната е в количеството

Преди да дойде така жадуваният момент (особено след "сухия януари) да отпием от нея обаче, най-вероятно ни предстои вечната дилема в магазина - червено или бяло да изберем.

И тук на помощ идва съветът на здравните специалисти, който ще ни е особено полезен, ако се стремим да водим здравословен начин на живот. А това, както мнозина експерти твърдят, изобщо не означава да се откажем напълно от алкохола. Стига все пак да се придържаме към умерената му консумация, разбира се.

Това важи с пълна сила и за виното. Но както се оказва, единият от двата основни вида, е по-здравословният вариант. И това е бялото вино. И по-точно - сухото бяло вино, за предпочитане произведено в място с хладен климат, защото тогава в съдържанието му има по-малко захар, а алкохолният градус е по-нисък.

Снимка 651738

Източник: iStock

Диетолозите добавят също, че е добре да избягваме десертните вина, заради добавените захари в тях.

Като цяло е добре да знаем, че във виното не дава на организма ни хранителни вещества, но за сметка на това пък има калории. И алкохолно съдържание, естествено. Винаги обаче е по-добре да изберем вид, който е с по-малко захар и "градус".

Снимка 651739

Източник: iStock

Белите сухи вина обикновено имат между 9% и 11% алкохол (ABV), което означава, че препоръчителното от диетолозите количество се равнява на една стандартна чаша (150 мл) за жените и съответно две за мъжете.

Друг съвет на здравните експерти е да добавим сода или газирана вода към виното, за да го разредим и по този начин да намалим алкохолното съдържание, пише New Yotk Post.

По нашите ширини пък, както вероятно добре знаем, е по-популярна практиката виното да се смесва с лимонада. Това обаче, според ценителите на напитката, просто я разваля.

Консумацията на алкохол и правилата, които да спазваме, за да избегнем махмурлука

Как да пием, без да се напиваме

Само удоволствие, без неприятни последствия

И все пак, независимо от това как решим да пием виното си, в крайна сметка едно е най-важното - винаги да го правим с мярка.