Да се отпуснем на дивана с чаша вино в ръка е представата на мнозина за подобаващ завършек на деня. Напоследък дебатът за това доколко алкохолът в малки количества е полезен става все по-ожесточен. И докато някои учени са категорични, че всяко питие увеличава рисковете за здравето ни, ние надали така лесно ще се откажем от това малко удоволствие в живота си. А ето и какво се случва, ако пием вино всеки ден.

Защо ни боли глава, когато пием червено вино

Защо ни боли глава, когато пием червено вино

Дори и само от една чаша

Алкохолна толерантност

Независимо какъв вид алкохол консумираме, ако го правим редовно, това увеличава нашата алкохолна толерантност, т.е. постепенно ще ни трябва все повече от него, за да постигаме един и същ ефект. Това е така, защото рецепторите в мозъка постепенно се адаптират към въздействието му. 

Повишената толерантност може да ни звучи като нещо положително, но всъщност не е така. Физическите увреждания върху клетките от алкохола продължават да са на лице, независимо дали ги усещаме или не. Но когато сме по-толерантни към тях, има по-голям шанс да прекалим с количеството, с което да си навредим много повече и да го разберем прекалено късно.

Снимка 647993

Източник: iStock

Стрес

Първосигнално веднага ще си помислим, че чаша вино се справя ефективно със стреса. И това е научно доказан факт. Редуцирането на психическия и емоционален стрес се дължи на съединението ресвератрол. То блокира ензимите в мозъка, отговорни за появата на тревожно и депресивно поведение. А ако виното е съчетано с приятна компания, ефектът е още по-осезаем.

Но и тук разковничето е в количеството. Не едно и две изследвания доказват, че прекомерната консумация на алкохол може да увеличи освобождаването на хормона на стреса кортизол, с което ще постигнем обратния на търсения ефект.

Сърце

Проучване от 2023 г. разкрива, че умерената консумация на алкохол намалява сигналите за стрес в амигдалата, което е свързано с намален риск от сърдечни заболявания. Това е поредното доказателство от последните години, че умерената консумация на червено вино е един лесен и приятен начин да се погрижим за здравето на сърцето си, предава Eat This, Not That.

Тук обаче отново има едно "но" - тази полза важи за разумната консумация на червено вино. А при прекаляване увеличаваме риска от развитието на сериозни сърдечно-съдови заболявания.

Снимка 647992

Източник: iStock

Тегло

Колкото и да ни е неприятно, виното никак не е нискокалорично. В една средна чаша се съдържат около 120 калории. И като ги добавим към останалите, които приемаме с храната през деня, алкохолният ни навик може да подпомогне неусетното покачване на килограми.

Червеното вино и ползите за сексуалния ни живот

Червеното вино прави секса още по-добър

Не е само за настроение

Освен това тялото ни дава приоритет на изгарянето на калориите от алкохола пред тези от макронутриенти, което означава, че калориите от тези хранителни вещества могат по-лесно да се съхраняват като мазнини - нещо, което със сигурност не искаме.