Петък е и в главата ни се въртят мисли как да разпуснем след тежката работна седмица. Доста често в подобни планове е включен алкохол. Ако пък съзнателно планираме да му отпуснем края или се окаже, че неволно сме го позволили, със сигурност няма да ни е никак приятно на следващата сутрин.

Чаша алкохол преди лягане и защо си правим лоша услуга с нея

Защо да не пием алкохол преди лягане

Заблуда е, че ни помага

Затова е добре да знаем няколко прости, но важни правила как и по колко да пием, за да избегнем негативните последствия от прекаляването с алкохола. Разбира се, най-лесно и ефикасно е просто да не пием. Защото на какъвто и вид алкохол да се спрем, ако консумираме достатъчно количество, можем да се напием. Но експертите смятат, че някои напитки са по-коварни от други.

Например един от съветите е никога да не започваме с шампанско, защото много бързо и лесно ни опиянява. Това е така, защото мехурчетата ускоряват поглъщането на алкохол в кръвта. А колкото повече алкохол има в кръвта ни, толкова по-пияни ще сме и толкова по-ужасен ще е махмурлукът след това.

Снимка 650651

Източник: iStock

Освен газираният алкохол, този с по-тъмен цвят също се оказва коварен, дори и в малки количества. Той съдържат голямо количество конгенери - остатъчен продукт от процеса на ферментация, който дразни кръвоносните съдове и тъканите в мозъка и прави махмурлука по-неприятен. Затова трябва да внимаваме и с количеството бренди, ром и всички други подобни напитки.

Виното и бирата пък съдържат сулфити, които действат като консервант и предотвратяват развитието на бактерии. Някои хора обаче имат непоносимост към тях и приемът на тези нискоалкохолни напитки също може да им докара главоболие. Важно е да следваме правилото, че бирата е преди виното.

Снимка 629848

Източник: iStock

Някои изследвания пък показват, че смесването на различни алкохолни напитки няма толкова голямо значение за това дали ще имаме махмурлук или не. Но все пак не бива да забравяме, че алкохолът намалява функционирането на префронталния кортекс - частта от мозъка, отговорна за преценката. Това ни прави по-склонни да прекалим, ако вече сме изпили няколко чаши. И от тази гледна точка е по-добре да започнем с по-слаби напитки, за да не загубим лесно контрол.

Не бива да разчитаме и на идеята, че клин клин избива и да тръгнем да лекуваме махмурлука с още алкохол, защото все пак това е едно допълнително количество, което организмът ни също трябва да преработи. От Националната здравна служба на Великобритания съветват след прием на алкохол да дадем на тялото си поне 48 трезви часа, за да може то да се възстанови, цитират ги от Daily Mail.

Снимка 493152

Източник: iStock

Идеята за хапване непосредствено преди прием на алкохол обаче е от тези, които е добре да следваме. Това е така, защото когато стомахът е пълен, отворът, който пропуска алкохола в червата, където той се абсорбира в кръвта, е затворен. Най-добър ефект ще постигнем с хапването на мазни храни.

"Алкохолът е частично липидоразтворим (липофилен) и следователно мазната храна (липид) има тенденция да поглъща алкохола, поне до известна степен", твърди Питър Макнотън, професор по фармакология в Кралския колеж в Лондон. Но от друга страна комбинацията от мазни храни и няколко питиета всъщност забавя абсорбацията на алкохола, а и може да доведе до киселини.

Чаша алкохол преди лягане и защо си правим лоша услуга с нея

Защо да не пием алкохол преди лягане

Заблуда е, че ни помага

Докато темата с храната е малко спорна, то за напитките няма спор - важно е да пием вода както преди, така и по време и след приема на алкохол. Вода, а не сладки и газирани напитки, защото те могат само да влошат състоянието ни.