Черно злато. Диамантът на гората. Гъбата на безсмъртието. Това са само някои от многобройните имена на гъбата чага.

Гъбите, аминокиселините в тях и какъв ефект имат върху депресията

Гъбите - природен антидепресант

Още една причина да са в есенното ни меню

Чага е дървесен паразит, който обикновено расте върху живи брезови дървета и се храни с техните сокове. Както повечето дървесни гъби, тя е твърда, почти колкото самото дърво, и на практика е най-богатата на хранителни вещества част от брезата.

Хората употребяват гъбата от векове. В Русия и Сибир вероятно са първите, които използват чага като естествено лекарство. Още през XII век цар Валдимир Мономах твърди, че я приема, за да излекува рака на устните си. Чагата е цитирана в медицински текстове през XVI век като средство за лечение на рак, язва и туберкулоза.

Снимка 561318

Източник: iStock

Във Финландия по време на Втората световна война се предлага сладка напитка, приготвена от чага, като заместител на кафето и захарта, когато има недостиг на продукти. Чаят от чага се е пиел за ободряване и подобряване на концентрацията.

Докато хората в Русия и части от Азия я използват в продължение на хиляди години като лекарство за множество заболявания, едва наскоро гъбата става по-популярна в западните култури. Може би никъде по-забележимо, отколкото в Аляска, където местните разчитат на даровете на природата, за да оцеляват в суровите условия на американския щат от стотици години. Аляската чага е едно от най-мощните лекарства, които гората предлага.

Снимка 561319

Източник: iStock

Гъбата, която расте само в бореални брезови гори в северното полукълбо, е широко разпространена в гъстите гори на Аляска. Необходими са около 20 години, за да узрее и да бъде готова за използване.

Гъбите се славят като потенциално чудодейно лекарство и са широко използвани сред защитниците на алтернативната медицина за всичко - от обикновена настинка до рак. Макар до момента да има малко научни изследвания, които да подкрепят подобни твърдения, чага е широко търсена и ценена.

Снимка 561320

Източник: iStock

Докато проучванията върху животни показват обнадеждаващи резултати в областта на рака, възпалението и имунитета, изследванията върху хора са малко и недостатъчни, което прави гъбата непотвърден народен лек.

Всеобхватните лечебни сили на гъбата може и да са противоречиви, но общите й хранителни свойства са ясни и категорични. Чага съдържа изобилие от витамини, минерали и хранителни вещества, включително големи количества антиоксиданти, растителни стероли и аминокиселини.

Хималаите, чаури и чурпи - най-твърдото сирене в света

Най-твърдото сирене в света

Хималайското сирене с невероятен вкус и хранителна стойност

Много от хранителните вещества всъщност идват от самото дърво, а не от гъбичките. Чагата, която по същество е паразит, живеещ от брезата, усвоява тези хранителни вещества, концентрира ги и ги прави по-достъпни за хората.

Снимка 561317

Източник: iStock

Но чагата изисква ниски температури, за да расте. Колкото по-ниски са, толкова по-добре. Всъщност, колкото по-екстремни са температурните промени през цялата година и колкото повече стрес е изложена брезата поради тези промени, толкова по-богата е чагата с хранителни вещества.

Това прави Аляска, където температурите достигат до минус 32 градуса по Целзий през лятото и минус 45 градуса по Целзий и по-ниски през зимата, идеален регион за естествен растеж на гъбата.

Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един регион с интересна история, география, език и култура

Испанският град, изгубен във Франция

Един регион с интересна история, география, език и култура

Тест, поръчан от Arctic Chaga, доказва, че броят на антиоксидантите в местната чага надвишава този на сибирски сорт с близо 40%, пишат от BBC. А това означава, че Аляска е дом на някои от най-полезните чага гъби на планетата.