Някои от нас може да са предубедени към консумацията на гъби, но пък учените не спират да ни убеждават колко полезни са те. Поредното доказателство идва от Penn State College of Medicine.

Гъбите, онкологичните заболявания и може ли консумацията им да ни предпази от рак

Помагат ли гъбите в борбата с рака

Ново проучване дава обнадеждаващи резултати

Изследователите там правят анализ на данните за 24 хиляди възрастни, свързани с начина на хранене и психичното им здраве. И така в продължение на десетилетие се установява, че тези, които по-рядко консумират гъби, са по-склонни да развият депресия.

Учените смятат, че благотворният ефект на гъбите върху психичното здраве се дължи на конкретна аминокиселина в състава им, която има противовъзпалителни свойства. Става дума за ерготионеин - вещество, което човешкият организъм не може да синтезира сам.

Снимка 550601

Източник: iStock

То се съдържа в най-голямо количество именно в гъбите, а високите му нива са способни да редуцират вредния оксидативен стрес, в резултат на което да намалят симптомите на депресивни състояния, предава Daily Mail.

В предишни изследвания също е доказано, че ерготионеинът намалява риска от развитие на депресия, биполярно разтройство и дори шизофрения. Калият, който се съдържа в някои гъби, също помага за намаляване на тревожността.

Гъбите и как да ги съхраняваме, за да издържат по-дълго

Как да съхраним пресните гъби по-дълго

Найлоновите опаковки не са опция

На базата на събраните данни обаче изследователите не могат да пояснят кои точно видове гъби е най-добре да консумираме в ролята им на антидепресанти. Но е на лице логичният извод, че колкото повече гъби ядем, толкова по-малък е шансът да се почувстваме депресирани.