Кафето е една от любимите напитки на американците. Те могат да се похвалят с това, че са създатели на една специална кафе напитка, за която малцина извън страната са чували.
Тя се нарича Caffè Breve и е много вероятно италианското лате да му служи за вдъхновение. Това, което отличава Caffè Breve обаче, е добавката към еспресото, която не е мляко, както при латето, а т. нар. в щатите half-and-half.
За да си приготвим Caffè Breve ни е нужен шот еспресо, към който да добавим стопленото на пара half-and-half и слой млечна пяна отгоре.
Източник: iStock
Нека обаче уточним и какво представлява half-and-half. То е една част пълномаслено мляко и една част лека сметана. Стоплянето му на пара прави Caffè Breve много богато кремообразно и пухкаво.
Източник: iStock
От друга страна обаче то си има и недостатъци, които обаче съвсем не са чак толкова притеснителни. Тази американска кафе напитка е с малко по-високо съдържание на мазнини, заради сметаната в half-and-half. Твърде честото и в големи количества пиене на Caffè Breve може да повиши холестерола ни, но ако се придържаме към умерените количества, то не бихме имали такъв проблем.
Заради това, че е по-тежко кафе, Caffè Breve се смята за десертно кафе и не се пие толкова често сутрин, пише Tasting Table.