Дори точното му изписване - cà phê sữa đá, подсказва, че става дума за едно по-специално кафе. И наистина е точно такова.

Flat White, как се появява и как се приготвя най-кадифеното и кремообразно кафе

Кое е най-кадифеното кафе

Плътно, балансирано, кремообразно

Този вид кафе се нарича още виетнамско и е измислено през 1850 г., когато Виетнам е бил под управлението на Франция. За този период се знае, че е било трудно млечните продукти да се запазят пресни заради влажния климат на Виетнам.

Междувременно в Европа набира популярност кондензираното мляко. То достига и до Виетнам, благодарение на това, че е бил колония на Франция. Така кондензираното мляко започва да се използва като заместител на прясното мляко в кафето. В последствие комбинацията става толкова харесвана, че се превръща в съвсем самостоятелна напитка.

Снимка 601841

Източник: iStock

Това, което обаче прави cà phê sữa đá-та още по-специална, е употребата на специален филтър, който има формата на чаша, за направата. Мляно кафе се слага във филтъра, сипва се и гореща вода. След това се оставя кафето бавно да "изкапе" през филтъра в чаша, в която предварително сме сипали кондензирано мляко.

Кафе, яйце и какво представлява необичайният метод за филтриране на скандинавците

Защо скандинавците са правили кафето си с яйце

И то директно с черупката

За виетнамското кафе предпочитано е 100% арабика, но пък с тъмно изпечената робуста се получава по-гъста напитка. Друга причина робустата също често да се използва за cà phê sữa đá е фактът, че горчивината на зърната идеално допълва вкуса на кондензираното мляко, пише Tasting Table.