Сигурно сме чували за café au lait - кафето на французите. В превод това означава просто "кафе с мляко". То е подходяща напитка за всеки, който харесва копринено гладката текстура на задушено мляко, която предлага латето, но не е фен на еспресото.
Латето се прави с 60 до 90 мл еспресо, а останалата част от чашата се допълва със стоплено на пара мляко и малко млечна пяна отгоре. Café au lait пък се прави с равни части по-добре изпечено кафе и топло мляко.
За да си го приготвим по най-традиционния начин, вместо кафе машина, е препоръчително да използваме... френска преса, разбира се. След като кафето ни е готово, в чаша сипваме същото количество от предварително стопленото ни на пара мляко.
Източник: iStock
По този начин се получава мека и балансирана на вкус кафе напитка, която има деликатен аромат на кафе и сравнително ниско количество кофеин. Последното се държи на факта, че по-силно изпечените кафени зърна съдържат по-малко кофеин от леко и средно изпечените.
Разбира се, на café au lait може да се насладим по класическия му начин на приготвяне, но можем и да разнообразим като му добавим щипка канела, съветва Tasting Table.