Сигурно сме чували за café au lait - кафето на французите. В превод това означава просто "кафе с мляко". То е подходяща напитка за всеки, който харесва копринено гладката текстура на задушено мляко, която предлага латето, но не е фен на еспресото.

Affogato и как да си приготвим италианското кафе с топка сладолед

Кое е най-италианското италианско кафе

Кафе и десерт в едно

Латето се прави с 60 до 90 мл еспресо, а останалата част от чашата се допълва със стоплено на пара мляко и малко млечна пяна отгоре. Café au lait пък се прави с равни части по-добре изпечено кафе и топло мляко.

За да си го приготвим по най-традиционния начин, вместо кафе машина, е препоръчително да използваме... френска преса, разбира се. След като кафето ни е готово, в чаша сипваме същото количество от предварително стопленото ни на пара мляко.

Снимка 607725

Източник: iStock

По този начин се получава мека и балансирана на вкус кафе напитка, която има деликатен аромат на кафе и сравнително ниско количество кофеин. Последното се държи на факта, че по-силно изпечените кафени зърна съдържат по-малко кофеин от леко и средно изпечените.

Антиоксиданти, полифеноли и как млякото в кафето може да помогне срещу възпаления в тялото ни

Защо да добавяме мляко към кафето

Как се отразява на здравето ни

Разбира се, на café au lait може да се насладим по класическия му начин на приготвяне, но можем и да разнообразим като му добавим щипка канела, съветва Tasting Table.