Оризът е една от храните, които се консумират често и под различни форми. В последните години пък на пазара се предлага голямо разнообразие от негови видове - за всеки вкус и за всеки повод.
Белият ориз, известен още като обогатен ориз, е един от най-популярните видове. Това е рафиниран ориз, което означава, че от него са отстранени външната обвивка, слоевете от трици и зародиша.
Белият ориз обаче има лоша репутация заради начина, по който се обработва, особено в сравнение с по-хранителния му пълнозърнест братовчед - кафявия. Белият често е описван като "лош въглехидрат" или източник на празни калории, но освен някои странични ефекти, той има и ползи за здравето ни.
Повече енергия
Белият ориз е източник на въглехидрати, които са основният източник на гориво за нашето тяло. Освен това много разновидности на белия ориз, са подсилени с витамини от група В, които също могат да помогнат за поддържане на енергийните нива.
![Снимка 585121](https://webnews.bg/uploads/images/21/5121/585121/640x.jpg?_=1661332760)
Източник: iStock
Според изследване, публикувано в списание Nutrients, всички витамини от група В, с изключение на фолата, участват в поне една стъпка (ако не и повече) от системата за производство на енергия в клетката. Като се има предвид това, от съществено значение е да си набавяме доза от всеки витамин B, за да получаваме енергия.
Съдържание на арсен
Ако сме сред хората, които обичат честичко да похапват ориз обаче, добре е да имаме предвид нивата на арсен в него. Оказва се, че оризът има много по-високо съдържание на арсен от това в други зърнени храни, като пшеница и ечемик, пише Women's Health.
![Снимка 585122](https://webnews.bg/uploads/images/22/5122/585122/640x.jpg?_=1661332765)
Източник: iStock
Препоръчително е, особено ако хранителният ни режим изключва глутена, по-рядко да ядем ориз и да ограничим количеството, което консумираме. Може да разнообразяваме менюто си с други зърнени храни. Такива са лещата, боб, фасул, киноа.
Здраве за костите
Оказва се, че консумацията на бял ориз може да предложи голяма гъвкавост, когато става въпрос за здравето на костите.
![Снимка 585123](https://webnews.bg/uploads/images/23/5123/585123/640x.jpg?_=1661332773)
Източник: iStock
Всички знаем, че калцият и витамин D са важни хранителни вещества за здравето на костите. Но един невъзпят хранителен герой за здравето на костите, е манганът, а той се съдържа в белия ориз.
Склонност към развитие на метаболитен синдром
Метаболитният синдром е група от състояния, които се появяват заедно, увеличавайки риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2. Условията включват висока кръвна захар, излишни телесни мазнини около талията, повишено кръвно налягане и абнормни нива на холестерол или триглицериди.
![Снимка 585125](https://webnews.bg/uploads/images/25/5125/585125/640x.jpg?_=1661332786)
Източник: iStock
Едно проучване, публикувано в списание Heart Asia, предполага, че хората, които консумират най-много бял ориз, са свързани с 30% по-висок риск от метаболитен синдром. Затова, ако сме изложени на риск от някое от тези състояния, трябва да помислим за замяна на белия ориз с нещо друго, съветват от Eat This Not That.