Оризът е една от храните, които се консумират често и под различни форми. В последните години пък на пазара се предлага голямо разнообразие от негови видове - за всеки вкус и за всеки повод.

Оризът и това ли е най-лесният начин, за да го сготвим

Как да приготвим перфектния ориз

Има си някои тънкости

Независимо от вида си, оризът е един здравословен източник на въглехидрати. Тях тялото ни превръща в глюкоза, която е най-важният енергиен източник на клетките. Те приемат само необходимото им количество, а глюкозата в излишък се превръща в гликоген и се трупа като запас в мускулите и черния дроб.

По света съществуват над 40 хиляди различни вида ориз. Тези, които ще разгледаме като прилики и разлики помежду им обаче, са четирите най-популярни - бял, кафяв, черен и див ориз.

Бял ориз

Той е рафиниран, а с обработката са премахнати обвивката, триците и пшеничените зародиши. По този начин той е лишен от фибри, витамини от група В и минерали. Често именно те се добавят допълнително след това.

Снимка 478985

Източник: iStock

Според Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, една чаша варен бял ориз съдържа около 200 калории, 45 грама въглехидрати, четири грама протеин и... това е всичко. И за да бъде този наситен източник на въглехидрати полезен за нашата диета, трябва да го консумираме с източници на други важни хранителни вещества. Най-добрата комбинация е при всяко хранене да имаме въглехидрати, мазнини и протеин.

Кафяв ориз

Това всъщност е белият ориз преди обработка. Тук се отстранява само най-външният слой. Познат е още като пълнозърнест. В една чаша се съдържат около 215 калории, пет грама протеин и малко или никаква мазнина.

Има обаче и четири грама фибри, значително количество ниацин, магнезий, фосфор, селен и почти 90% от ежедневните ни нужди от манган. А манганът никак не е за подценяване, защото подпомага борбата на клетките с оксидативния стрес. Важен е и за здравето на костите.

Снимка 506253

Източник: iStock

При кафявия ориз процесът на разграждане на въглехидратите до глюкоза е по-бавен заради микроелементите, които се съдържат в него. Когато го консумираме, е много важно да не забравяме и зеленчуците към него.

Черен ориз

Той дължи цвета си на високото съдържание на антоцианини (флавоноиди с мощни антиоксидантни ефекти), които се откриват и в плодовете с тъмни цветове. Тези съединения увеличават хранителната стойност на този тип ориз, който има и един малък недостатък - по-дългото време за готвене.

Снимка 506254

Източник: iStock

Черният ориз има леко сладникав вкус, който малко наподобява този на ядките. Една чаша варен червен ориз има около 215 калории, 45 грама въглехидрати, четири грама протеини, три грама фибри и малко или никаква мазнина, предава The Healthy.

Оризът, арсенът в него и как да го готвим правилно, за да отстраним вредния химикал

Как да отстраним вредния арсен от ориза

Най-добрият метод, според учените

Див ориз

Той има подобен хранителен профил като кафявия - 166 калории, седем грама протеин и три грама фибри в една чаша. Съдържа и 23% от препоръчителната дневна доза манган. Освен това, е пълен с много магнезий, цинк и фосфор.