Вероятно всеки заклет любител го е забелязал - вкусът на бирата, когато я отпива от халбата (в която току-що е налята), не е като този от бутилката. Факт е също, че известна разлика има и в свежестта, и дори в горчивината на наливната и бутилираната бира - нищо че процесът на приготвяне е един и същ.

Бирата, ксантохумол, тетрахидроксантохумол и защо напитката е полезна за черния дроб

Още една точка в полза на бирата

В борбата с кое друго сериозно заболяване помага

И ако търсим причината, отговорът е само един - опаковката и начинът на съхранение.

Опаковката - дали ще става дума за бутилки, кутии или кегове, зависи преди всичко от предпочитанията на пивоваря. Но все пак е важно и бирата да може да издържи на допълнителния "натиск", от използването на въглероден диоксид в процеса на опаковане.

Ето основните причини за разликата във вкуса между наливната и бутилираната бира - според Eat This, Not That.

Почистване и дезинфекциране

Ако бирата е поставена в кегове, те трябва да се свържат към кран, откъде бирата да се налива.

Снимка 575945

Източник: iStock

Но ако тръбите, по които "тече" напитката, не се почистват редовно и правилно, в тях може да се натрупат мухъл и нежелани бактерии. Те, от своя страна, влияят на вкуса и миризмата на бирата.

Светлината

Ако си мислим, че бутилираната бира е по-сигурна по отношение на чистотата и запазването на вкуса, оказва се, че не е точно така.

Онова, което може да повлияе на вкусовите ѝ качества, е светлината. Защото UV лъчите могат да проникнат през стъклото и да доведат до промяна на вкуса на бирата.

Снимка 575946

Източник: iStock

От значение също е и цветът на бутилката, в която се съхранява. Тези с кафяв цвят са с около четири пъти по-висока защита от слънчевите лъчи в сравнение със зелените и прозрачните бутилки.

Времето

С течение на времето и независимо от начина на съхраняване, всяка бира променя вкуса си. Но обикновено наливната бира успява да запази аромата и качеството си по-дълго. Причината отново е светлината - тя не може да проникне през кеговете, които обикновено са изработени от висококачествена неръждаема стомана.

Хмелът

Друга причина, поради която бирата с времето губи от вкусовите си качества, е хмелът - основната ѝ съставка. Именно хмелът създава специфичния аромат, вкус и горчивина на напитката. Но спомага и да бъде по-дълготрайна.

Снимка 575944

Източник: iStock

Обикновено наливната бира има по-ясно изразен хмелен вкус, защото е по-прясна. Бирата в бутилка е предвидена за по-дългосрочна консумация, затова и вкусът на хмел е възможно постепенно да "избледнее" с времето. Което пък води до промяна във вкуса.

Чаша срещу бутилка

Много по-вероятно е да усетим дразнене или дори болка в стомаха, след като сме изпили бирата директно от бутилката. И това не е случайно. Чрез видео в Twitter Макс Бакер - специалист и преподавател в програми като Master Cicerone, споделя колко важно е да се пие бира от чаша. Без значение на вида ѝ.

А причината е, че бирата трябва да освободи част от натрупания въглерод - под формата на пяна. Ако пием бира от бутилка, въглеродният диоксид не се отделя на открито и отива директно в стомаха.