Неотдавна излезе изследване, което доказва четири ползи за здравето ни от бирата.

Бира, кости, инфаркт, диабет и защо да не пренебрегваме пивото

4 доказани ползи от бирата

Когато фактите говорят, ние мълчим (и спокойно отпиваме)

Според ново проучване на държавния университет в Орегон, любимата на безброй жители в цял свят напитка съдържа две съединения, които може да помогнат в лечението на още една сериозна болест.

Става въпрос за чернодробната стеатоза, известна също и като мастно чернодробно заболяване. А безценните две съединения са ксантохумол (XN) и тетрахидроксантохумол (TXN), които се намират в хмела, основна съставка в бирата.

Снимка 536986

Източник: iStock

Както самото име подсказва, чернодробната стеатоза се развива, когато в черния дроб се натрупат твърде много мазнини. Тогава той вече не е в състояние да обработи правилно хранителните вещества или да филтрира напълно токсините.

Основната причина за заболяването е лош хранителен режим, като в най-лошия си сценарий то може да доведе до чернодробна недостатъчност.

Алкохолът, консумацията в умерени количества и как може да  от полза

Колко алкохол е полезен за сърцето

Златната среда

Но колкото и да е полезна бирата в този случай, експертите съветват да не прекаляваме. Защото другата причина за натрупването на мазнини в черния дроб е прекомерната консумация на алкохол. А резултатът е - алкохолна мастна чернодробна болест, напомнят от Eat This, Not That!.