Студените месеци често са предизвикателство за хората със сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно, защото оплакванията им се обострят. Ако страдаме от хипертония, добре е да не разчитаме само на медикаменти, а да променим и начина си на хранене.

Освен да избягваме някои храни, като тлъстите меса, е добре да включим и конкретни продукти, които са наш верен съюзник в борбата с високото кръвно. А бонусът е, че са и вкусни.

Зехтин

С него трябва да заменим слънчогледовото олио, когато става дума за приготвяне на храна без термична обработка. Полифенолите в маслините имат способността да се борят с възпаленията и по този начин намаляват кръвното налягане. 

Снимка 344577

Източник: iStock

Сьомга и мазни риби

Имат редица ползи за нашето здраве, най-вече защото са богати на омега-3 мастни киселини. Те спомагат за редуцирането на кръвното, а лекари препоръчват да ги консумираме поне два пъти седмично.

Шамфъстък

Една от любимите ни ядки оказва положителен ефект на кръвоносните съдове, регулира пулса, а оттам и нивата на кръвното налягане.

Леща

Тя съдържа не само много фибри и протеини, но и голямо количество калий, който регулира горната и долната граница на кръвното. 

Снимка 457185

Източник: iStock

Ферментирали храни

Сега е сезонът на туршиите, затова можем да си похапваме на воля, особено ако имаме високо кръвно. След процеса на ферментация храните стават богати на пробиотици, които се борят с хипертонията. Единственият недостатък е, че често съдържат и много сол, която пък има обратния ефект.

Ленено семе

Ако го прибавим към ястията, които консумираме ежедневно, след няколко месеца се забелязва намаляване и на горната, и на долната граница на кръвното налягане, пише The Healthy.

Сусам

Редовната консумация на сусам и сусамово олио оказва положителен ефект на хората, страдащи от хипертония заради антиоксидантите в състава.

Снимка 457189

Източник: iStock

Броколи

В тях се съдържат полезни минерали, които регулират кръвното налягане - магнезий, калций и калий. Те, както и карфиолът, съдържат и специално вещество, наречено сулфорафан, което също помага в борбата с хипертонията.

Храни срещу високо кръвно

Храни срещу високо кръвно

И техният положителен ефект

Натурален шоколад

Това сладко изкушение с висок процент какао е богато на антиоксиданти, наречени флаваноиди. Те подобряват еластичността на кръвните клетки и притока на кръв към сърцето и мозъка, като по този начин спомагат за редуциране на кръвното налягане. А най-добрата комбинация с грижа за сърцето е тъмен шоколад и бадеми.