Често виждаме бразилския орех на щанда с ядките, но все го подминаваме, защото не сме сигурни за какво и колко точно е полезен. Ето какво е добре да знаем за него.

Куркумата, зеленият чай, рибата, ядките и други помощници при есенна депресия

Храните, които се грижат за настроението ни

За да не попадаме в лапите на депресията

Бразилските орехи всъщност са ядливи семена на южноамериканско дърво от семейство Lecythidaceae. То се среща предимно в Амазонка, а славата им обхвана целия свят в последните години покрай веганството и кето диетите, в които са широко застъпени.

Подобно на всички дървесни ядки (бадеми, кашу, лешници, пекан, орехи и шам-фъстък), и бразилският орех е пълен с всевъзможни полезни хранителни вещества. В състава му има здравословен микс от растителни протеини, ненаситени мазнини, фибри, витамини, минерали и фитохимикали.

Снимка 506542

Източник: iStock

Основното предимство на тези ядки обаче е, че имат най-голямото съдържание на селен сред всички останали. Той е важен минерал и мощен антиоксидант, който оказва положително влияние върху функцията на щитовидната жлеза, както и на метаболизма.

Има обаче едно много важно условие - не бива да прекаляваме с дневната доза. Един бразилски орех съдържа около 68 до 91 микрограма селен, като количеството зависи от условията на отглеждане, а препоръчителната дневна доза за възрастни е 55 микрограма.

Затова не бива да изяждаме повече от три ядки на ден. В противен случай прехвърляме границата на токсичност на селена. Основният симптом за натравянето е метален вкус в устата. Може да се появи и гадене, диария и умора, а последствията за здравето ни могат да бъдат и доста сериозни.

Ако консумираме само по една-две ядки на ден обаче, бразилският орех има своите ползи, които не са за подценяване.

Снимка 506543

Източник: iStock

Подобно на други дървесни ядки, заради мастните киселини, антиоксидантите и съдържанието на фибри, тези ядки помагат за понижаване на общия холестерол. Полиненаситените мазнини пък са полезни за сърцето. Те, заедно с фибрите и протеина, създават усещане за ситост, което продължава дълго, предава The Healthy.

Ниските нива на селен пък са предпоставка както за намалена плодовитост, така и за настъпване на усложнения по време на бременност. Нормалното функциониране на щитовидната жлеза също може да се контролира от този минерал, който е в достатъчна доза и само в една ядка.

Мъжете, ядките, плодовитостта и кои имат най-голям ефект

Ядки за мъжка плодовитост

Още една важна полза от тях

Бразилският орех съдържа и редица фитонутриенти, които предпазват клетките от оксидативен стрес, който е в основата на стареенето, както и на редица дегенеративни промени. Може да бъде и предпоставка за развитие на Алцхаймер, диабет и рак.