От какво се прави бирата? Хмелът е основният отговорник за вкуса си, но основната съставка в нея е ечемикът. Зърнената култура обаче е застрашена от увеличаващите се температури и продължителните суши по света. По-ниската реколта пък моментално се отразява на цените на суровината, както и на производните й. Като бирата например.
![Снимка 346075](https://webnews.bg/uploads/images/75/6075/346075/640x.jpg?_=1549973603)
Източник: iStock
Тя ще повиши цената си с 15 % при евентуално засушаване и нисък добив на ечемик. Консумацията й по света ще спадне с 4 % дори и страни със славата на шампиони по консумация на бира като Чехия, Белгия и Германия.
![Снимка 361689](https://webnews.bg/uploads/images/89/1689/361689/640x.jpg?_=1549970526)
Източник: iStock
"Много малко от отглеждания по света ечемик се отглежда за бира - около 17 %. Останалият се гледа за фураж" казва професорът по икономика на климатичните промени в Университета на Нова Англия Дабо Гуан. Той допълва, че ефектът от климатичните промени ще засегнат диетата най-вече на бедните държави, където около половин милион човека ще загинат до 2050 г. В развитите общества ще става дума по-скоро за социален проблем и развитие на черния пазар.