Едва ли има някой, който не обича домашни палачинки. С шоколад, мед, сладкото на баба или различни варианти със солен пълнеж. Пухкавите бананови палачинки са чудесна закуска, като в същото време са изключително лесни за приготвяне.

TikTok, мини палачинки и мини донъти, торти от сладолед и най-популярните кулинарни тенденции за 2020 в социалната мрежа

Най-добрите сладкиши на 2020 г.

Според TikTok

Могат да се хапват и за десерт, а ние сме сигурни, че ще станат любими не само на малките в семейството. В комбинация с малко канела стават неустоими, според Feel Good Foodie.

Така че, ако обичаме банани и обичаме палачинки, и все още не сме опитвали комбинация между двете, е време да го направим.

Снимка 584927

Източник: iStock

Какво ни трябва:

  • 1 ч. ч. брашно (можем да ползваме и такова без глутен, бадемово или овесено)
  • 1 яйце 
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • сол
  • 3/4 ч. ч. прясно мляко (можем да заменим с бадемово, кокосово, дори и вода)
  • Канелата 
  • 1 и 1/2 банан
Снимка 584929

Източник: iStock

Какво ги правим:

В голяма купа намачкваме бананите, след което с помощта на метална бъркала ги разбиваме заедно с яйцето, докато се получи гладка смес. Добавяме млякото и разбъркваме добре всичко. След това разбиваме сухите съставки. Не се притеснявайте, ако тестото стане леко на бучки.

Загряваме голям тиган с незалепващо покритие. Гребваме от сместа с черпака и изсипваме от нея върху в тигана, като се опитваме да оформим няколко малки овални форми. Оставяме ги на огъня, докато бухнат отгоре и станат златисто кафяви отдолу.

Когато са готови, ги подреждаме една върху друга в голяма чиния. Заливаме според вкуса си с мед, домашен конфитюр, плодове или натрошено сирене.

Снимка 584930

Източник: iStock

Трикове за най-добрите палачинки:

  • Оставяме тиганът да се нагрее добре, за да се получат пухкави и въздушни палачинки. Нужно е да се уверим, че е достатъчно горещ, когато изсипваме сместа. Най-добрият начин да разберем това е като капнем няколко капки вода в него. Ако водата цвърчи, значи е време да налеем микса за тестото.
  • Колкото по-узрял е бананът, толкова по-сладки ще бъдат палачинките. 
Бананите, електролитите, кръвното налягане и още ползи от плода

6 ефекта от консумацията на банани

За какво да внимаваме

  • Разбъркваме сместа, докато брашното се смеси добре с останалите съставки, но не бива да разбиваме прекалено дълго, защото има опасност палачинките да станат жилави.