Едва ли има някой, който не обича домашни палачинки. С шоколад, мед, сладкото на баба или различни варианти със солен пълнеж. Пухкавите бананови палачинки са чудесна закуска, като в същото време са изключително лесни за приготвяне.
Могат да се хапват и за десерт, а ние сме сигурни, че ще станат любими не само на малките в семейството. В комбинация с малко канела стават неустоими, според Feel Good Foodie.
Така че, ако обичаме банани и обичаме палачинки, и все още не сме опитвали комбинация между двете, е време да го направим.
Източник: iStock
Какво ни трябва:
- 1 ч. ч. брашно (можем да ползваме и такова без глутен, бадемово или овесено)
- 1 яйце
- 1 ч. л. бакпулвер
- сол
- 3/4 ч. ч. прясно мляко (можем да заменим с бадемово, кокосово, дори и вода)
- Канелата
- 1 и 1/2 банан
Източник: iStock
Какво ги правим:
В голяма купа намачкваме бананите, след което с помощта на метална бъркала ги разбиваме заедно с яйцето, докато се получи гладка смес. Добавяме млякото и разбъркваме добре всичко. След това разбиваме сухите съставки. Не се притеснявайте, ако тестото стане леко на бучки.
Загряваме голям тиган с незалепващо покритие. Гребваме от сместа с черпака и изсипваме от нея върху в тигана, като се опитваме да оформим няколко малки овални форми. Оставяме ги на огъня, докато бухнат отгоре и станат златисто кафяви отдолу.
Когато са готови, ги подреждаме една върху друга в голяма чиния. Заливаме според вкуса си с мед, домашен конфитюр, плодове или натрошено сирене.
Източник: iStock
Трикове за най-добрите палачинки:
- Оставяме тиганът да се нагрее добре, за да се получат пухкави и въздушни палачинки. Нужно е да се уверим, че е достатъчно горещ, когато изсипваме сместа. Най-добрият начин да разберем това е като капнем няколко капки вода в него. Ако водата цвърчи, значи е време да налеем микса за тестото.
- Колкото по-узрял е бананът, толкова по-сладки ще бъдат палачинките.
- Разбъркваме сместа, докато брашното се смеси добре с останалите съставки, но не бива да разбиваме прекалено дълго, защото има опасност палачинките да станат жилави.