Бананите са един от най-консумираните плодове, към които посягаме, когато искаме бързо и здравословно засищане на глада между храненията, както и доза полезни вещества. Можем просто да си обелим един и да го хапнем или пък да го добавим към овесени ядки, тост с фъстъчено масло или каквото друго ни е по вкуса.

Банан, диня, спанак и още богаташи на тема калий

Едни от най-богатите храни на калий

Бият дори любимия ни банан по съдържание

А ето и няколко ефекта от консумацията на банани, които определено ще ни изненадат приятно и ще ни накарат по-често да посягаме към тях.

Зелени или зрели

Бананите са единствените плодове, които продължават да зреят, след като са откъснати. А освен цвета си, те променят и своя състав. Зрелите банани имат двойно по-висок гликемичен индекс и по-голям ефект върху ниватa на кръвна захар.

Затова, ако не искаме да предизвикваме големи колебания, по-добре да заложим на тези без петна. А по-зелените ще стабилизират стойностите на кръвната захар.

Снимка 562757

Източник: iStock

Запек

Този неприятен ефект можем да усетим от редовната консумация на неузрели банани. Те са с високо съдържание на пектинови влакна и устойчиво нишесте, които се усвояват по-бавно от храносмилателната система. А ако искаме дa подпомогнем процеса, просто трябва да пием повече вода.

Електролити

Бананите съдържат близо 10% от препоръчителната дневна доза от калий и магнезий - основни минерали в електролитите. Това е комбинация, която е трудно да се намери в природата.

Електролитите транспортират водата и енергията от кръвта в мускулите ни. Така те получават горивото, от което се нуждаят, за да се възстановят от физическата активност по-бързо и за да изпитваме по-малко умора. Затова един банан след тренировка е наистина добра идея.

Снимка 562758

Източник: iStock

Хидратация

Бананите може да не ни изглеждат като плодове с високо водно съдържание и те наистина не са. Но успяват да хидратират организма именно благодарение на електролитите. А когато комбинираме плода с достатъчно количество вода, ефектът е оптимален.

Кръвно налягане

Съдържанието на калий в бананите балансира натрия в тялото, което оказва пряко влияние върху кръвното налягане. Тъй като натрият и калият работят заедно, добавянето на банани към диета с високо съдържание на натрий може да ни накара да забравим за високото кръвно, предава Eat this, not that.

Банани, канела и какви са ползите от чая с плода и подправката преди лягане

Защо да пием чай от банан преди лягане

И студеният вариант върши същата работа

Ситост

Тук главното действа лице са фибрите, които са много по-голямо количество в по-зелените банани. Те забавят храносмилането и ни държат сити за по-дълго. Затова и са перфектната закуска между храненията.