Бананите са един от любимите ни плодове и често си ги хапваме сладко-сладко, най-вече като междинно хранене. Освен полезен за здравето с витамините и минералите си, този плод е и доста засищащ. А ефектът се дължи на едно вещество в състава - устойчиво нишесте.

Бананите и защо никога не бива да ги ядем за закуска

Защо да не ядем банани за закуска

Повече вреди, отколкото ползи

То е част от категория въглехидрати с ниско смилане. Те функционират повече като фибри, защото не се усвояват и преминават непроменени през стомашно-чревния тракт. Там действат като пробиотик и подпомагат чревната флора. Именно затова се нарича устойчиво.

Храните, които ги съдържат, не ни натоварват с излишни калории. Те, в това число и бананите, оказват ефект върху апетита и нивата на кръвна захар. Тъй като голяма част от въглехидратите на устойчивото нишесте не се усвояват, не достигат до кръвообращението и не предизвикват скок на кръвната захар.

Снимка 520217

Източник: iStock

Изследванията показват, че включването на до 40 грама устойчиво нишесте на ден в диетата може да подобри инсулиновата чувствителност на хора с метаболитен синдром.

Устойчивото нишесте подпомага здравето и на червата, чревния микробиом и перисталтиката. То храни добрите бактерии, затова бананът може да се счита за пробиотична храна. По този начин контролира и теглото.

Снимка 520221

Източник: iStock

Когато похапваме често банани, регулираме и апетита. Устойчивото нишесте забавя чувството за глад, защото отнема много време за смилане и така отлага следващото ни похапване. А с това си гарантираме по-малко консумирани калории за деня, предава Eat this, not that.

Бананът е най-лесният начин да си набавим устойчиво нишесте. То се съдържа и в овесените ядки, но когато са минали през термична обработка, както и в сготвения бял боб. Среща се и в картофите, но трябва първо да ги сготвим, а след това да ги оставим да се охладят добре, за да може отново да се произведе.

Бананите, обелките им и какво още можем да направим с тях

За какво да използваме обелките от банани

От почистването до козметиката

Жълтият плод път няма нужда от никаква подготовка - само белим и хапваме. А количеството устойчиво нишесте е най-голямо в най-зелените банани. И колкото по-зрели стават, толкова по-малко е то - за сметка на повечето захар.