Понякога в интернет се появява информация за храна, която изглежда очевидна... докато някой не ни я покаже за първи път и не ни накара да вникнем по-подробно. Не е ли странно как дори прости неща могат да ни изненадат? Наскоро интернет потребителите откриха нови факти за подправки като пипер и бахар. Сега под прожекторите е нашият стар познайник - червената боровинка, която някои обичат, а други - откровено намират за отблъскваща.
Ако сме попадали на снимки с храсти с червени боровинки, всичко изглежда идилично - толкова, че човек почти си представя как ще се хвърли с средата на плодовете. Това обаче провокира част от хората да се замислят за начина, по който реално се отглеждат боровинките.
Да започнем от основното: червените боровинки се отглеждат в блата. И макар думата "блато" да звучи малко страшничко, това всъщност не е най-ужасяващата част.
Източник: iStock
Около 98% от световното производство на червени боровинки идва от САЩ и Канада. Там те растат на ниски пълзящи храсти в кисели почви. "Червените боровинки могат да растат и да оцелеят само при много специална комбинация от фактори - кисела торфена почва, достатъчно прясна вода и вегетационен период, който продължава от април до ноември," обяснява Massachusetts Cranberries.
Растат на ниски лози върху специално подготвени легла, които са слоести - пясък, торф, чакъл и глина. Тези легла, известни като блата или мочурища, първоначално са създадени от ледникови отлагания. Блатата не са особено дълбоки, но се наводняват нарочно по време на беритбата.
Източник: iStock
"Много хора си мислят, че червените боровинки растат под вода. Това е логично, защото най-често ги виждаме да плават по повърхността на водата. Но това всъщност е резултат от мократа беритба," обясняват от Ocean Spray.
Блатото се наводнява с до 45 см вода нощта преди брането. След това специални машини разбъркват водата и отделят плодовете от храста. Всяка боровинка има малки въздушни джобове, които й позволяват да изплува на повърхността. И сега стигаме до "ужасяващата" част според интернет потребителите: паяците.
Източник: iStock
Вълчите паяци са хищници, които ядат почти всичко насекомо, което могат да хванат. Червените боровинки привличат различни вредители - от боровинкови молци до бръмбари. Земеделците използват вълчите паяци като естествен метод за контрол на вредителите и дори насърчават тяхното присъствие.
Те създават условия, които позволяват тези полезни хищници да се развиват, защото те играят ключова роля в естествения контрол на вредителите, обяснява Chef"s Resource.
Източник: iStock
Вълчите паяци регулират популациите на насекоми, които могат да увредят реколтата, намаляват нуждата от химически пестициди и подпомагат устойчивото и екологично земеделие.
Позволявайки на паяците да обитават блатата, фермерите не само намаляват използването на химикали, но и повишават местното биоразнообразие. За някои хора обаче мисълта за бране на боровинки сред стотици и дори хиляди паяци... буди истински ужас.
Spotlight
на 24.10.2025 в 01:31:31 #1Е, и?!