Въпреки че отдавна ги има целогодишно, зимата е сезонът, когато като че ли най-често посягаме към бананите. Те са и вкусни, и засищащи, и полезни.

Защо да не изхвърляме обелките от банани

Защо да не изхвърляме обелките от банани

Как да ги използваме

Преди обаче да изхвърлим обелките им в кофата, е добре да се замислим дали няма да си ни нужни за нещо.

Освен в грижата за здравето и красотата, за което вече сме писали, има още интересни идеи, които могат да влязат в употреба веднага.

Снимка 512802

Източник: iStock

За почистване на кожени обувки

Освен че с обелките могат да се полират сребърни бижута и прибори, банановите кори са идеални и за кожените ни обувки. Просто ги избърсваме внимателно с тях, за да придобият блясък, и тогава вече с чиста съвест можем да хвърлим корите в кофата за боклук.

За стайни цветя

Снимка 512803

Източник: iStock

Банановата кора трябва да се нареже, да се залее с чиста вода и да се остави да престои за един-два дни. След това с тази обогатена вода можем да поливаме орхидеи и други стайни растения. С банановите кори ще почистим и листата на растенията.

За хапване

Кората, подобно на самия банан, съдържа толкова много, ако не и повече хранителни вещества - калий, витамини С, В6 и В12, както и невероятно ценната аминокиселина триптофан. Последната, освен всички други важни роли, има положителен ефект и върху метаболизма. За тази цел обаче можем да ползваме само био банани, и то добре измити.

Банани, които се ядат с обелката

Бананите - с обелката

В Япония всичко е възможно

Към маската за лице

Банановите кори също могат да бъдат нарязани на ситно и добавени към овлажняваща маска за лице. Тази смес със сигурност ще бъде от полза за кожата ни, пише Wirtualna Polska.